Tehnici psihologice de descoperire a minciunilor

Ti s-a intamplat vreodata sa nu te poti baza ca persoana din fata ta spune adevarul? Mie in fiecare zi. Uneori incep sa cred ca nu poti avea incredere in nimeni. Sunt persoane care au aceasta deviza. Dar chiar nu mai exista prieteniile de altadata? Nu mai exista partener de incredere in afaceri? Nu mai exista angajati sinceri? Oameni onesti care iti vand ceea ce au promis? Dar partenerii de cuplu? Oare mai exista adevar neimbracat, pur si transparent? Eu cred ca nu. Peste tot unde ne uitam, atat in media cat si in relatiile noastre, gasim nesinceritate.

Dar sa nu vorbim despre cum mint altii, ci despre cum se lasa mintiti unii. Cunosc oameni in toata firea se lasa pacaliti de escroci care le vand tot felul de lucruri fara valoare. Lucian Simion, spunea intr-un articol de-al sau ”Un mincinos bun iti poate lua banii fara sa te bata, ii dai tu cu mana ta. Sau iti  poate lua increderea in oameni sau in relatii de cuplu. Totul depinde de cat de naiv vrei tu sa fii.

E posibil sa iti vina in minte: “Da, dar in relatia de cuplu este bine sa pornesti cu incredere”. Bineinteles, asa este bine. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa inchizi ochii si sa nu recunosti minciunile. Relatia dintre doua persoane se bazeaza pe sinceritate si comunicare sincera. Daca nu esti sigur de aceasta, poate te ajuta informatiile urmatoare.

Semnele care iti arata cand cineva te minte

Un mincinos nu se uita in ochii tai cand te minte. FALS . Este o greseala sa interpretezi lucrurile asa simplist. Dar este doar posibil, nu este sigur ca se va uita in alta parte. Daca mincinosul tau este o persoana cu incredere in sine si nu se teme de tine, atunci o sa aiba tendinta sa incerce foarte intens sa te convinga de ce a spus el. Din cauza asta se va uita tot timpul in ochii tai ca sa verifice daca te-a convins.

”Tine minte ca nu toti oamenii mint din aceleasi motive.starshiners.ro%20

Una e minciuna care vine din lasitate, din teama de pedeapsa. Alta e minciuna care are ca scop un castig, un beneficiu.

Persoanele care mint de teama o sa se simta inferiori tie. Persoanele care mint dorind sa te pacaleasca cu ceva se simt tot timpul superiori tie.

Asa ca acest lucru se vede si in limbajul corpului. Inferioritatea sau superioritatea se observa usor in limbajul nonverbal.

Daca capul este ridicat, tonul este ferm, puternic, convingator, atunci persoana se simte superioara.

Daca capul este intre umeri, coloana curbata, “pozitia ghiocel”, cum zice sotia mea, atunci persoana se simte inferioara.zenda.ro

Din pozitia ghiocel nu iti vine tot timpul sa privesti in ochi, dar si daca privesti in ochi ca sa te asiguri ca minciuna ta a prins, tot o sa ai muschii obrajilor contractati.”

La minciuna de teama, de aparare o sa fie semne care iti tradeaza slabiciunea si stresul, disconfortul.

La mincinosii puternici, orgoliosi, care cred ca este normal sa te pacaleasca pentru ca ei sunt superiori tie, acolo fata lor arata un calm artificial.

Daca te apropii cu argumente sa le descoperi minciuna, in general, se retrag din discutie, deviaza de la subiect sau devin agresivi verbal.

Alte erori legate de “citirea” celor care mint se refera la:

–          Pupilele dilatate – acest semn nu e un semn de minciuna, ci de placere, excitatie, relaxare

–          Vocea tensionata – nu e semn de minciuna neaparat, ci poate sa fie teama, nervi sau stres.

–          Pauzele in vorbire – iarasi nu e semn necesar de minciuna, insa sigur cel care vorbeste nu se simte confortabil sau nu stie cum sa se exprime dar asta nu inseamna ca minte.”

Este simplu sau complicat sa iti dai seama daca cineva minte?

”Il ascultam pe Joe Navarro zilele trecute vorbind despre limbajul nonverbal.Tipul lucreaza cu FBI si este considerat cel mai bun expert al lor in identificarea limbajului nonverbal al infractorilor. Ceea ce spunea el mi-a confirmat ceea ce credeam.

Nu exista un mod unic, identic la toata lumea, ca sa ne dam seama cand cineva minte.

Nu exista un efect Pinochio real, nu se lungeste nasul si nici nu se aprinde un bec rosu de alarma.

Tot ce poti face este sa inveti sa citesti multiple semnale nonverbale ca sa iti dai seama cand cineva minte.

 

Pe nlpmania.ro nlpmania.ro Marius Simion explica cei 6 factori-cheie de care trebuie sa tii seama daca vrei sa ajungi expert in descoperirea minciunilor:

  1. diferentele individuale
  2. micro-expresiile fetei
  3. modificarile vocii
  4. atentia pe intuitia ta
  5. semne de disconfort
  6. deruleaza invers povestea

Ca sa iti dai seama cu exactitate cand o persoana te minte, trebuie sa ii faci “o fotografie” mentala a unui moment in care spune un adevar absolut.

Intre minte si corp exista o legatura foarte stransa. Nu poti sa faci o modificare emotionala sau mentala care sa nu se vada si pe corpul tau (pentru un observator atent). Fiecare tip de emotie are o caracteristica fizica.

De exemplu, cand esti nervos, arati complet altfel decat cand esti bucuros, cand esti trist arati altfel decat cand esti excitat etc. ?

Asa si cand stii ca spui o minciuna arati altfel decat atunci cand spui un adevar.cel.ro%20

Ca sa iti dai seama daca cineva minte, e nevoie sa stii cum anume arata acea persoana cand spune un adevar important. De exemplu, cand vorbeste despre ceva important, in care crede.

Observa urmatoarele detalii cand aeea persoana vorbeste despre un adevar:

–          Directiile priviri

–          Dilatarea narilor

–          Contractia maxilarului

–          Marimea buzei inferioare

–          Inclinatia capului (fata, spate, stanga, dreapta)

–          Tensiunea din umeri

–          Ritmul respiratiei si amplitudinea respiratiei (cat de mult se umplu plamanii cu aer)

–          Tonul vocii, viteza vorbirii, pauzele in vorbire, cuvinte de legatura

In momentul cand ai invatat toate aceste detalii despre cineva, poti sa iti dai seama daca sunt modificari la ele cand persoana iti povesteste despre orice.

Daca se vor pastra aceleasi caracteristici pe aceste elemente, atunci persoana spune adevarul, dar daca o sa observi ca isi tine constant capul altfel, ca respira altfel, ca tonul vocii este diferit, ca are o alta tensiune in umeri, atunci poti sa spui ca nu simte aceasi emotie interioara pe care o are cand spune un adevar.

Concluzia o tragi tu!

Referitor la inflexiunile vocale, sunt dovezi ca este indicatorul cel mai important in descoperirea minciunilor. Inflexiunile vocii sunt foarte dificil de controlat constient.

Un cantaret exerseaza ani de zile sa isi controleze vocea, dar un om neantrenat nu o sa isi poata controla perfect vocea cand spune o minciuna.

Daca inveti cum suna vocea acelei persoane cand spune adevarul, o sa iti dai seama rapid daca e ceva modificat in tonul vocii.

Legat de intuitie, noi suntem condusi permanent de aceste sentimente interioare care provin din inconstientul nostru. Stim sa citim semnele, dar nu le dam importanta.

Dupa ce afli ca cineva te-a mintit, spui: “Era ceva in mine care imi spunea ca ma minte”. Dar nu i-ai dat atentie.

Asta pentru ca sistemul ocidental de educatie ne-a facut sa nu credem decat in ratiune. Dar ratiunea este slaba cand se confrunta cu emotiile.

Iar minciuna provine din emotie.

Asa cum ziceam, sunt doua emotii care conduc spre minciuna: teama (lasitatea) sau dorinta de castig (beneficii).

Daca inveti sa iti asculti corpul tau, intuitia ta, o sa iti dai seama ca tot timpul apare acelasi sentiment usor, ca o adiere din interiorul tau, care iti spune ca cineva minte.

Inconstientul tau stie sa descifreze semnele nonverbale. Sute de mii de ani de adaptare la mediu, de evolutie biologica ne-au setat sa stim sa citim aceste semne.

Trebuie doar sa avem incredere in propriul instinct.

A minti nu e usor. E asa de dificil pentru ca incalca toate normele morale pe care le-a contruit societatea de mii de ani.

Asa ca doar un mincinos bolnav mental o sa se simta bine si confortabil cand minte. Noi, ceilalti, ne simtim destul de inconfortabil cand mintim.

Iar acest disconfort se poate citi pe corp. Tine minte, cand cineva se simte bine, are tendinta sa se relaxeze.

Cand apare disconfort, atunci tendinta este de tensionare a muschilor, ca si cand te pregatesti pentru lupta.

E si firesc, mintim pentru apararea proprie, dar asta ne duce si spre pregatirea de lupta sau fuga.

O sa observi ca mincinosii nu o sa isi tina picioarele la fel de aproape de tine ca si restul corpului.

O sa se aplece spre tine doar cu capul si corpul, dar isi tin picioarele mai la distanta de tine.

Este un instinct de fuga acesta care arata ca persoana nu se simte confortabil cu tine in acel moment.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sofiline.ro