Diverse

Pericolul bulimiei nervoase

Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie excesiva de alimente intr-o perioada foarte scurta de timp, pe parcursul carora se pierde simtul cantitativ al alimentelor consumate. La acestea se adauga si fenomene psihice si comportamentale de prevenire a cresterii in greutate prin inducerea varsaturilor, consum abuziv de laxative si diuretice alaturi de un regim de viata extrem (post prelungit, exercitii fizice in exces).

Semnele relatate mai sus trebuie sa intruneasca si un criteriu temporal, astfel incat medicul va pune acest diagnostic dupa ce va urmari adolescentul pe parcursul a 3 luni timp in care episoadele caracteristice apar de cel putin 2 ori pe saptamana.
Parintii intreaba adesea care sunt cauzele unei astfel de afectiuni. Persoanele afectate au o predispozitie innascuta, inscrisa in materialul genetic. Pentru instalarea bolii este nevoie de un factor trigger precum presiunea intra-familiala, mediul stresant, influenta media, nemultumirea de sine sau perceptia asupra propriului corp.

dyfashion.ro
Astazi se considera ca factorii socio-culturali sunt esentiali in aparitia bolii la organismele predispose. Modelele ultra-slim fac ravagii inca din primii ani ai pubertatii mai ales in randul fetelor. Parintii trebuie avizati ca odata ce surprind manifestari bulimice au datoria de a acorda atentie sporita personalitatii tinerilor; deseori exista tulburari psihice asociate iar bulimia constituie doar maniera de exprimare si debut a acestora.

Ca si in cazul anorexiei nervoase, autoevaluarea are un rol definitoriu iar self-perceptia este categoric una negativista. Chiar si simptomatologia este uneori similara, in privinta episoadelor de post prelungit. Diagnosticul diferential este realizat pe seama greutatii corporale care se mentine normal in cadrul  bulimiei nervoase. Odata ce aceasta scade sub 85% din valoarea normal sau apare amenoreea (in cazul adolescentelor) diagnostul vireaza catre anorexie nervoasa.
Episoadele de alimentatie in exces survin pe fondul unor procese psiho-emotionale negative sau dupa un post prelungit; ingestia energetic este importanta (aprox 10000 cal). Deseori adolescentii descriu episoade de placera asociate alimentatiei in exces. Rapid apare dorinta de a elimina surplusul ponderal insotita de sentimente de regret si frustrare.

Psihologii descriu episoadele ca fiind insotite de o intunecare a starii de constienta in care nu atat cantitatea alimentelor ingerate este importanta cat felul irational in care se realizeaza acest eveniment.
Pericolul consta tocmai in caracterul tainic de manifestare al bolii. In timp ce adolescentii isi mentin normal greutatea corporala, nu prea sunt sanse ca parintii sa depisteze afectiunea prin simpla observatie.

Copii sufera de bulimie nervoasa la varste din ce in ce mai fragede. Recent, media de varsta la care apare boala a scazut de la 13-17 ani la 9-12 ani. Odata ce fetele ajung la pubertate ajung constiente de dimensiunile propriului corp si tot atunci sunt foarte receptive la mesajele media cu privire la ideaulurile de frumusete. Si astfel, incet, incet, a tine o dieta devine un mod de viata mai mult decat a manca sanatos.
In privinta tratamentului, se spune ca o persoana bulimica va ramane asa toata viata. Specialistii sunt insa mai optimisti si sustin ca 80% din pacienti se recupereaza daca beneficiaza de diagnostic precoce si masuri intense de terapie.

Sfaturi pentru parinti:

  • Observati modalitatea de a manca a copiilor chiar daca acum au crescut si nu necesita o supraveghere atenta (initial incep sa manace mai putin si alterneza cu momentul in care cer multiple portii suplimentare)
  • Urmariti comportamentul copilului dupa alimentatie (vor sa faca imediat un dus, merg la baie si fac zgomot de fond cat timp stau acolo, se plang adesea de disconfort gastric si se calmeaza dupa varsatura)
  • Cuantificati efortul fizic al copilului si evaluati dorinta sa arzatoare de implicare in activitati epuizante
  • Sesizati opinia copilului cu privinta la propria greutate
  • Fiti atenti la starea permanenta de oboseala a copilului (varsaturile aburindente si exercitiile fizice il epuizeaza treptat)

cartepedia.ro
sursa: ghidul-parintilor.ro

Related posts
Diverse

Timp pentru mine

Diverse

Parada tocurilor mici pentru mămici

Diverse

Upcoming summer events #petocuricufamilia & #readytochange

Campanii pentru femeiDiverseHuman DesignPersonal si delicat

Tu știi când ai facut ultima oara burnout?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *