hippolandromania.ro

scris de Andreea Popaeditor

Cel mai ostil sentiment al zilelor noastre căruia nici macar adepții cuplului deschis nu îi scapă este gelozia. Aceasta poate să apară nu doar în relația de cuplu ci și între colegi, prieteni sau frați.

Înainte de toate, gelozia este o emoție umană, firească care s-ar putea traduce ca o formă de suferință. Văzută din exterior , gelozia este o atitudine infantilă, ducându-ne cu gândul la atitudinea copilărească prin care cel afectat se consideră omnipotent, în jurul căruia trebuie să se învârtă totul. Este de știut că această gelozie se dezvoltă încă din copilărie.

Iată care sunt primele momente în care cel mic naște emoții negative ce pot duce la gelozie:

  1. Micuțul o vede pe mamă apropiindu-se de tată. El resimte această acțiune ca pe o tradare, dadu-si seama că mai există un altul în afara lui.
  2. Momentul înțărcatului.
  3. Sosirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare, când copilul se vede nevoit să împartă totul cu altcineva.

O altă posibilă cauză a geloziei apărută încă din perioada de pubertate provine din dorința copilului de a-și multumi părinții. Adesea, cei din urmă, sunt exigenți și foarte critici cu privire la comportamentul copilului, notele acestuia sau anturajul său, neacceptând copilului propriile alegeri, inducându-i astfel percepția conform căreia nu este suficient de bun, de pregătit și incapabil să se descurce singur . Totodată, copiii ignorați de părinți concluzionează că nu sunt demni de atenția acestora.

Aceste atitudini ale părinților afectează conștiința copilului până la vârsta de maturitate, părerea acestora fiind adesea mai importantă pentru copil decât vocea sa interioară.

Scăpat de sub aripa părinților, copilul ajuns acum adult își caută confortul psihic, mai exact omul capabil să îi panseze rănile. Și îl găsește. Urmează și fericirea , până când … se ivește un străin ce amenință că il ia pe cel care îi umple golul și astfel rana din copilărie se redeschide.

Gelozia în relația de cuplu

Se consideră că bărbații sunt mai geloși decât femeile, tolerând mult mai greu infidelitatea, aceasta lovind în orgoliul și narcisimul lor, însă nici femeile nu scapă de acest monstruleț interior.

În doze mici, gelozia este un amplificator al iubirii. De multe ori atunci când apare gelozia într-un cuplu cel gelos este mai iubitor, încearcă să schimbe la el mici defecte, deoarece prezența unui rival îi trezește sentimentele și relansează dorința. Toate aceste acțiuni au loc cu speranța de a-l îndepărta pe concurent.

În doze mari, gelozia creează scenarii în mintea celui afectat, acesta încercând să-și controleze partenerul, să îl îndepărteze de prieteni, să îl izoleze și să decidă cu cine acesta poate să se vadă. Îl suspectează că a avut întâlniri secrete, îl sună pentru a-l controla, îi verifică telefonul,e- mailul sau contul bancar în căutare de dovezi. Prin acest comportament posesiv și abuziv, persoana geloasă își tratează partenerul, fără să-și dea seama, ca pe un obiect.

Cum poate fi atenuată suferinta din gelozie?

Cea mai simplă cale de vindecare a geloziei este iubirea autentică, iar în așteparea vindecării, iată câteva soluții și sfaturi prin care vă puteți apăra de acest inamic al iubirii:

  • Nu vă mai torturați.  Respectați-vă și renunțați la a mai căuta dovezi. Nu înseamnă să treceți cu vederea orice, însă încercați să vă protejați de suferințe inutile și să nu vă lăsați pradă unor reacții catastrofice.
  • Puneți-vă în locul celuilalt și încercați să îi înțelegeți punctul de vedere, fără încăpățânarea că sigur minte, inventează , caută scuze sau nu are dreptate.
  • Nu vă mai comparați! Nimeni nu e mai presus ca nimeni, iar cat de drag îi este partenerului să vină acasă sau la întâlnire depinde doar de noi înșine și nu de potențialul rival. Nimănui nu îi face plăcere să se întoarcă într-un loc unde este veșnic criticat, controlat și certat. Așa că, schimbați-vă atitudinea față de cel iubit!
  • Amintiți-vă că gelozia nu ajută la nimic. Aceasta îl îndepărtează pe partenerul obosit să fie veșnic suspectat, iar în cele din urmă relația se va destrăma.

În concluzie, nicio relație nu merită să fie destrămată pe fondul unor gânduri sau idei paranoice.

Gândiți pozitiv ! Oferiți iubire și iubire veți primi în schimb. Nu încercați să alergați după iubire, nu țineți pe nimeni cu forța lângă voi fiindcă oamenii nu ne aparțin. Nimeni nu ne este dator cu nimic.

Păstrați-vă calmul și aveți încredere în călătoria vieții voastre!
chicco.ro
 

 

Related posts
Diverse

E ok, îi poți lăsa la desene pe TV. Îți spun eu unde și de ce

Diverse

Alegeri. Parenting autentic

Diverse

Răsplata ta cinstită în cura de slăbire

Diverse

Față în față cu emoțiile tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *