Cum sa iti vindeci relatiile prin comunicare

Ce inseamna o “relatie defectuoasa”, care este relatia care are nevoie de “vindecare”? Este o relatie in care comunicarea nu este armonioasa, in care cel putin una dintre parti indeplineste unul sau mai multe dintre urmatoarele aspecte, fara ca enumerarea sa fie limitativa:

 

 

– este nemultumita                               – simte ca nu este inteleasa

– se tensioneaza                                   – se simte judecata

– se simte ranita                                   – se simte criticata

– se simte jignita                                  – se simte atacata

– se simte incapabila                            – ii scade stima de sine.

Sau, altfel spus, se simte rau.  In aceste situatii frecvent se spun lucruri nedorite si cele dorite raman nespuse, se rascolesc dureri vechi si se creeaza rani noi, si cu siguranta rezultatul nu este cel dorit.

Multi oameni nu realizeaza importanta comunicarii in viata lor. Ei spun: “stiu sa comunic, nu comunic toata ziua? ce imi trebuie mai mult?”. De exemplu, in relatia de cuplu multi oameni spun: “iubirea este importanta, restul vine de la sine” dar in câte cazuri de despartire apare motivul lipsei de comunicare?

In cele mai multe situatii motivele de nefericire, neimplinire, depresie, esec, au originea in existenta unor relatii defectuoase, fie ca este vorba despre relatia cu sine insusi, fie ca este vorba de relatia cu o alta persoana, partener de cuplu, parinte, copil, sef, coleg etc.

 Dar cine este vinovatul? Cei mai multi dintre noi cand avem o problema de comunicare, un conflict, o neintelegere, dam vina pe incapacitatea celuilalt (sau a noastra) de a comunica, pe incapacitatea lui (sau a noastra) de a intelege, pe problemele emotionale, pe caracter, pe faptul ca e un subiect sensibil etc. Pe scurt, dam vina pe om sau dam vina pe subiect.

Inca din anii ‘60 problema interactiunii verbale a fost atent studiata de o echipa de psihologi americani. Ei au observat ca dincolo de aspectele subiective care tin de personalitatea sau sensibilitatile fiecaruia, exista niste paternuri de comunicare care determina un dialog, o conversatie sa degenereze, sa devina neproductiva sau chiar conflictuala. Astfel au pus bazele aceastei metode de transformare a dialogului pe care au folosit-o in ultimii peste 50 de ani pentru a crea strategii de imbunatatire a conversatiei in lucrul cu echipe, cupluri, in scoli, in terapie dar si in coaching, in mediul de afaceri, in organizatii.

In urma unor studii aprofundate in care au analizat persoane din medii variate, cu probleme foarte diverse, din viata personala sau profesionala, folosind experienta cu proprii clienti dar cooptand multi colegi si specialisti din alte domenii, acesti psihologi, experti in comunicare, au observat ca nu omul este vinovat de esecul unei conversatii, subiectul cu atat mai putin, ci comportamentul.
dyfashion.ro
“Comportamentul este acea combinatie specifica de cuvinte si tonuri ale vocii pe care oamenii le folosesc.”

Indiferent de continutul mesajului pe care vrem sa il transmitem, comportamentul in procesul comunicarii, incluzand incarcatura emotionala pe care o dam, este cel care va crea impactul asupra celuilalt.

De cele mai multe ori suntem atat de focusati pe continut incat neglijam complet modul cum impachetam acel continut.

In cadrul acestui training vei invata sa recunosti si sa transformi cele mai frecvente paternuri de comunicare distructive, comportamente care fac o conversatie sa esueze.

Odata ce ai invatat sa identifici un patern de comunicare vei primi instrumentele necesare astfel incat sa dobandesti trei abilitati diferite ce acopera orice situatie cu care te poti confrunta:

  1. abilitatea de transformare
  2. abilitatea de raspuns
  3. abilitatea de interventie.

Cu alte cuvinte, vei invata cum sa transformi propriul tau obicei neconstructiv de comunicare, cum sa raspunzi cand altcineva foloseste acest comportament cu tine si cum sa intervii cand observi la alte persoane acest comportament. 

zoot.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *