Scris de Andreea Popa, blog editor

Foarte mulți copii se feresc a vorbi cu părinții despre problemele personale. Caută în schimb informații despre tot ce-i macină și chiar dacă privite prin ochii unui adult problemele lor par puerile, sunt frământări normale pentru un copil sau adolescent .

Așa cum am mai spus, lucrez cu copiii, fapt ce-mi acordă timp să analizez nevoile lor. Majoritatea fetelor, deoarece ele sunt puțin mai mature la vârsta adolescenței în comparație cu băieții, doresc să afle răspunsuri cu privire la școală însă cele mai discutate subiecte sunt dragostea, sănătatea, igiena și viața sexuală.

Înainte de toate obișnuiesc să îi intreb pe copii de ce nu discută aceste aspecte cu părinții, iar cel mai comune răspunsuri sunt: „Vai! De-ar auzi mami sau tati …. ” ,„ Nu pot să vorbesc cu mami/tati pentru că se enervează repede” sau „ Daca aude mami se enervează, se ceartă iar cu tati și iar sunt eu de vină.” Cel din urmă răspuns l-am discutat în articolul cu privire la impactul divorțului sau al certurilor dintre părinți asupra copiiilor.

Nu vreau să generalizez însă pot să împart părinții în două categorii.

Prima categorie este cea a părinților obsedați de muncă, cu mai multe joburi sau pe scurt cu timp insuficient pentru copii lor, iar a doua categorie e formată în special de mamele obsedate să-și crească și educe odraslele după spusele psihologilor, după cărți citite sau internet.

Dragi mămici și dragi tătici. Aveți în voi tot ceea ce trebuie să știți pentru a vă crește și educa copilul. Acesta nu are nevoie de haine de ultimă fiță, nici de telefon ultrasmart care să-l facă o pradă ușoară în fața celor iuți de degete. Nu are nevoie nici de bani, nici de tehnologie. Toate acestea nu vă înlocuiesc. Copiii au nevoie de părinți, de aceea sunt făuriți de către aceștia, altfel ar crește în pom.

Au nevoie să fie ascultați, iar dacă greșesc să fie corectați, nu să ridicați tonul și să vă enervați pentru orice prostioară scot pe gură. Voi sunteți trecuți prin viață, ei acum o descoperă. La fel am început fiecare și chiar dacă acum, adulți, putem vedea și analiza orice problemă logic, ei nu o văd la fel. Este o prostie să te aștepți de la un copil să gândească ca un adult. Și asa cum spun și psihologii, că tot i-am pomenit mai sus, e o absurditate să ne așteptăm de la oricine să gândească la fel ca noi fiindcă suntem diferiți cu toții.

Dacă un copil NU este învățat de mic să discute cu părinții, când va crește, cea mai importantă părere va fi cea a prietenilor, anturajului sau a oricărui alt străin.

Întrebați-vă zilnic copilul cum a fost la școală, ce noutăți mai are, cum se simte. Întrebat constant va fi obișnuit să discute și va simți iubirea, grija și faptul că înseamnă mult pentru părinții lui. Cu atât mai important este acest aspect în cazul familiilor cu mai mulți copii, întrucât ajută la dispersarea geloziei dintre frați sau a ideii că unul este mai iubit decât celălalt.

Sfătuiți copiii în alegerile pe care le fac, dar nu vă impuneți și nu încercați să obligați să urmeze o cale pe care v-ați dorit-o pentru voi.

Nu îi tratați în funcție de toanele voastre și nu vă vărsați nervii pe ei. O reacție exagerată duce la inhibarea curajului copilului de a-și mai spune opinia sau problema.

Sunt mici, iar dacă în voi nu pot avea încredere , cu voi nu pot discuta, alții vor profita de pe urma lor.

Un alt efect este răzbunarea. Copiii fac doar ceea ce spun părinții că nu au voie, pentru a-i „pedepsi”, deoarece, zic ei, dacă părinților nu le pasă ( în închipuirea lor), nici lor nu le pasă.

În loc să țipați, să vă enervați, puteți răspunde la o întrebare cu o simplă povestioară din trecutul vostru. Are un efect mult mai mare și ajută copilul să realizeze că nu este singurul care trece printr-o astfel de problemă.

Mama și tata ar trebui să se implice în mod egal. Când spun asta, pun accentul pe tată deoarece ei sunt mai rezervați și preferă să nu își arate sentimentele, însă e de ținut minte că el este prima dragoste a fiicei și primul erou al fiului.

Așadar, copii trebuie să asculte de părinți și părinții să asculte de copii!

Related posts
Diverse

Jurnal luna iunie | Alexandra Giuffrida

Diverse

Unde mama/tata lovește, acolo crește?

DiverseHuman Design

Emotiile | Centrul Plexul Solar definit in Human Design

Diverse

1 iunie de poveste - Reportaj Stirile Kanal D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *