DiverseInformatii utile pentru orice mamaParentingPe tocuri cu AndreeaTotul despre copii

Cum să crești un copil harnic și responsabil

În timp ce făceam azi curățenia de sâmbăta, frigul și vântul de afară, dar și căldura din casă îmi aminteau de mine, copil fiind, când tot sâmbăta, după ce terminam curățenia din camera mea, mă așezam în fotoliu, la căldura sobei, asteptând ca mama să termine prăjitura și la televizor să înceapă Teleenciclopedia.

Era o rutină perfectă. Poate că atunci nu o vedeam la fel, dar acum îmi amintesc cu drag de ea! Am crescut văzându-mi părinții muncind și chiar dacă mama a fost o perioadă casnică, mereu avea câte ceva de făcut prin casă. Am luat-o drept exemplu, iar acum la casa mea, încă păstrez acea rutină ; sâmbăta – zi de făcut curățenie, prăjituri și uneori mâncare.

Obiceiurile vechi mor greu

Dacă îți responsabilizezi copilul de mic, îl vei avea astfel toată viața. Nu-ți feri copilul de muncă deoarece nu vrei să crești un răsfățat și învață-l importanța acesteia.

„ E treaba mamei”

Gătitul, spălatul sau curățenia zilnică nu e „ treaba mamei” ! Împarte-i responsabilități precum aranjarea patului, strangerea jucăriilor, spălarea vaselor, aranjarea biroului după efectuarea temei, iar exemplele pot continua în funcție de vârsta sa și treaba pe care o ai tu prin casă sau în exteriorul acesteia.

Dacă copilul se plânge, amintește-i că face parte din familie, iar asta înseamnă că trebuie să ofere o mână de ajutor. Nu plăti copilul pentru că face ceea ce trebuie să facă!

Dacă ajută alt membru al familiei sau pur și simplu se oferă voluntar să îndeplinească o sarcină mai dificilă, mulțumește-i și amintește-i cât de mult a contat faptul că a contribuit și el. Poți să-i oferi și o îmbrățișare sau un pupic.  Se va simți util și îi vei crea o stare de satisfacție care pe viitor îl va face să ajute cu plăcere nu doar pe tine ci și oamenii din jur.

Exemplul personal este cel mai puternic

Lasă copilul să te vadă muncind.  Dacă tata e cel care lucrează, roagă-l să povestească copiilor câte ceva despre munca sa. Vor fi fascinați și își vor dori să devină ca tata! De asemenea, poți la rândul tău să le povestești despre munca ta, dar cu siguranță în calitate de mamă te vor vedea precum o albinuță.

Evită atât tu cât și tata să vă plângeți de față cu copiii de munca depusă. Cum spuneam, exemplul personal își spune cuvântul. Vor avea timp suficient atunci când vor deveni adulți să realizeze ce înseamna un job.

Evidențiază mereu legătura dintre muncă și beneficiile acesteia. Asta îl va ajuta și la școală. Copilul nu trebuie certat pentru o notă proastă ci lăudat pentru cea bună. Fă-l să înțeleagă că munca sa a dus la acele rezultate- fie rele, fie bune. Spune-i spre exemplu „ Dragul meu copil, ai muncit mult, dar uite ce notă mare ai primit!”, sau „ Ai luat o notă mai mică, probabil trebuie să exersezi mai mult și vei vedea că îți vei îmbunătăți media!”

Nu trebuie să te simți precum o mamă rea pentru că îi pui la treabă atunci când nu au chef. În acest fel îi responsabilizezi și pregătești pentru viața de adult. Cu siguranță vezi în jurul tău persoane care au oarecum aceeași rutină precum părinții. Dacă cei din urmă au dus o viață organizată, cu reguli clare – au niște copii responsabili și viceversa.

În cazul lor munca este la fel de importantă precum joaca. În ajută să combată lenea, să îți respecte autoritatea, să fie perseverenți, harnici, recunoscători, respectuoși și să aibă mai multă încredere în ei.

Lista beneficiilor poate continua.

Ai grijă să fii un exemplu bun la rândul tău și nu uita că nu există părinți perfecți sau mame ideale!

 

 

 

Related posts
Diverse

Parada tocurilor mici pentru mămici

Diverse

Upcoming summer events #petocuricufamilia & #readytochange

Campanii pentru femeiDiverseHuman DesignPersonal si delicat

Tu știi când ai facut ultima oara burnout?

Diverse

Jurnal luna iunie | Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *