DiverseInformatii utile pentru orice mamaParentingSubiecte delicateSunt femeieTotul despre copii

Depresia postnatală. Nu ești singură! Ce poți să faci?

Depresia postnatală există! Trebuie doar ca tu să realizezi că nu ești singură, poți cere oricând ajutor și chiar dacă viața ta s-a schimbat radical, s-a schimbat în bine.

Toată lumea vrea ceva de la noua mămică după ce a născut. Bebe o vrea lângă el, soțul o vrea ca înainte iar restul lumii pune o mare presiune asupra ei. Este bombardată de întrebări, sfaturi, griji și aceste lucruri construiesc un drum sigur spre depresie.

Da, e fericită! Copilul ce l-a așteptat 9 luni e aici, e sănătos, e perfect, dar ea…ea e copleșită. Simte că e urâtă, obosită, epuizată, plictisită, speriată, nervoasă. Simte că nu mai trăiește, are timp abia o dată pe săptămână să se spele pe cap și îi este alocat doar un minut pentru dușul de seară. Plânge din senin și simte că viața ei s-a terminat. Stă neputincioasă cu un bebe plângând în brațe și simte că nu mai poate face față. Ar da orice pentru o oră de somn și pentru puțină liniște, dar momentan puiul de om are nevoie de ea. Trebuie să știi că nu ești singură, toate am fost în locul tău și am o veste bună, trece! Și chiar e mai bine pe măsură ce crește.

Lucruri care se schimbă după ce ai un bebe 

De când a apărut Amalia în viața mea totul s-a schimbat. Tot ce fac, fac pe fugă. Timpul pentru mine este limitat. De la câteva ore a ajuns la câteva zeci de minute sau chiar câteva minute. Mersul la cumpărături a devenit o excursie pentru mine. Înainte făceam cumpărăturile pe fugă, cu listă. Intram, cumpăram, ieșeam. La prima ieșire la cumpărături după naștere, m-am trezit citind eticheta muștarului și zburdând dintr-un raion în altul, încântată și fericită. După o săptămână de stat numai în casă, să ies a fost extraordinar, nebunie. Să văd alți oameni, fără cuvinte. Nu se poate explica senzația și nu e exagerată deloc. Să stai numai în casă e greu. Sunt sigură că ai trecut și tu prin asta! Apar niște schimbări majore care nu au cum să nu îți schimbe viața total și simți că viața pe care o trăiești parcă nu e a ta.

Sursă: unsplash.com

Ce a venit și ce a plecat odată cu statul de mamă în cazul meu

A plecat somnul. Acela bun, cât vrei tu, când vrei tu și cum vrei tu și nu știu dacă mai vine vreodata înapoi. Filmele nu mai sunt văzute de la cap la coadă, mâncarea nu mai e mestecată, îi dai drumul direct pe gât și te bucuri dacă apuci să mănânci o mâncare caldă pe zi, ciocolata e savurată pe ascuns, plimbarea nu mai e un mod de relaxare, ci o metodă prin care încerci să obosești piciul, poate doarme mai bine la noapte, weekendul nu mai e neapărat ceva ce aștepți cu nerăbdare și cu mai mult dor și drag aștepți seara ca să adoarmă bebelușul, să ai parte de un moment de liniște.

Statutul de mamă a venit cu o iubire pe care nu credeam că o voi simți vreodată, cu liniște în suflet, cu multe activități zilnice, pe care nu credeam vreodată că le voi putea face într-o singură zi, dar și cu mult stres maxim, griji, pentru că vreau tot ce e mai bun pentru ea.

Nu există mame perfecte

Uneori depresia apare din cauza presiunii pe care ne-o inducem singure. Ajungem să ne comparăm cu alte mămici, care se află în alt moment al vieții, cu copii mari și care par atât de perfecte. Dar crede-mă și ele au fost la fel ca tine și ele s-au simțit neputincioase și ele au învățat treptat. Momentul potrivit pentru a fi mămică nu există, procesul este atât de complex și cere atâta implicare, energie, răbdare, încât nimeni nu te poate pregăti pentru momentele grele. Sunt atâtea satisfacții, bucurii, beneficii, că ajungi să te întrebi oare cum a fost viața de înainte de copil. Este ceva fascinant. minunat!

Sursă: unsplash.com

5 motive pentru care ești o mamă extraordinară

Perioada grea va trece repede și vei înțelege că ești o mamă minunată și că tot ce faci pentru puiul tău este mai mult decât perfect. Atunci când ți-e greu, când bebe nu a dormit prea mult, când ești pur și simplu epuizată, amintește-ți de aceste 5 motive, pentru care TU ești o mamă extraordinară:

  1. Îți iubești copilul orice ar fi.  Chiar dacă face năzbâtii, aruncă cu mâncare, țipă, simți că nu mai poți și îți promiți că mâine nu îi mai dai voie să împrăștie toate jucăriile.
  2. Ești cel mai mare susținător al copilului tău. A ridicat capul. Stă în funduleț singur. A făcut primii pași. Sari în sus de bucurie și ești cea mai mândră mămică.  
  3. Prezența ta e cea mai importantă. Câteodată poate să facă orice bunica, tati sau oricine altcineva, dar doar prezența mamei e cea care liniștește bebelușul.
  4. Oricât de obosită ai fi, încă mai ai energie pentru copilul tău. Ești ruptă de oboseală, dar tot reușești să faci baie copilului, să îl schimbi, alinți, culci, să uzi florile și să te asiguri că totul e în regulă în casă.
  5. Mereu vrem timp departe de copil, dar când îl primim ne gândim tot la copil. Neapărat vrei 2-3 ore libere doar pentru tine, dar nici bine nu ajungi “departe” că îți vin tot felul de gânduri în minte. Oare știe cum să îi facă mâncarea? Oare a fiert oul fix 10 minute? Știe că după ce se trezește vrea lăptic?

O să aveți mai multe activități, o să ieșiți afară, o să ai timp și de tine, o să fii din nou tu! Răbdare! Cere ajutor! Când simți că nu mai poți, cere ajutor soțului, mamei, soacrei sau prietenei. Explică-i ce simți și vei primi ajutor! Curând va fi mai bine și te vei bucura de bebelușul tău, de dezvoltarea lui, de descoperirile lui și nici nu îți vei mai aminti de această perioadă grea. Cu puțin ajutor toate o depășim cu brio și ne bucurăm de viață, pentru că este foarte frumoasă.

Sursă: unsplash.com

Related posts
Diverse

Noutăți despre îngrijirea lânei și a articolelor vestimentare

Diverse

Fii tu însuți sau fii imaginea pe care vrei sa o vezi in lume?

Diverse

Activitati de făcut acasă cu cei mici in perioada de izolare Covid19

Diverse

Boli nascute din dragoste pentru copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *