Diverse

Copilul meu nu vorbeste. Cauze și solutii practice

Copilul meu nu vorbește. Oare din ce cauze și ce solutii practice exista pentru a-l ajuta? O intrebare des adresata in locurile frecventate de mamici și pe internet.

În primul rând, foarte important, nu disperați! Dacă înțelege ce ii spuneți, va vorbi corect. E doar o chestiune de timp. Trebuie luate în considerare vârsta copilului și câțiva factori din mediul său. E bine să știi că orice ar fi, soluții există. Tu ca parinte, ai datoria să identifici care este adeavarata “problema”, daca este o problema sau mai degrabă, o simplă manifestare, întarzaiere sau lipsă de exercițiu. Apoi, tot ca părinte poți deveni ghidul lui, dacă e nevoie, chiar logopedul copilului tău. Haideti pana atunci să vedem ce spune teoria.

Expertii considera ca pana la varsta de 12 luni, copiii trebuie sa spuna cuvinte simple (“mama, “dada”) si sa inteleaga si sa execute comenzi simple (“Da-mi jucaria”). Ca reper general, copilul trebuie sa faca urmatoarele lucruri pana la implinirea varstei de: 

2 ani

 • sa vorbeasca in propozitii simple formate din 2-3 cuvinte
 • sa execute instructiuni simple
 • sa repete cuvintele pe care pe aude intr-o conversatie

3 ani

 • sa execute o instructiune formata din 2 sau 3 pasi
 • sa recunoasa si sa identifice majoritatea obiectelor si imaginilor cunoscute
 • sa inteleaga majoritatea lucrurilor care i se spun
 • sa vorbeasca destul de bine, atat incat sa se faca inteles de adultii din afara familiei

4 ani

 • sa puna intrebari abstracte (“de ce?”) si sa inteleaga conceputul de acelasi/ diferit
 • sa-si fi insusit gramatica simpla, asa cum o aude in jurul lui in conversatiile adultilor
 • sa vorbeasca clar, desi cu greseli de pronuntie, cateodata chiar jumatate dintre cuvintele folosite pot fi pronuntate incorect, fara a exista motiv de ingrijorare

5 ani

 • sa redea o poveste folosind cuvintele proprii
 • sa foloseasca mai mult de 5 cuvinte intr-o propozitie

Daca esti preocupata de stadiul de dezvoltare al limbajului folosit d

Daca totuși vi se pare că nu răspunde, se recomandă să faceti un consult ORL (audiologic).

Posibile cauze pentru care copilul nu vorbeste

• Comoditate: de ce să faca efort să înșiruie propoziții și expresii greoaie când mami și tati îl înțeleg imediat?

• Apariția unui frațior – care duce la fenomenul supranumit “regresie” în dezvoltare, care se manifestă prin imitarea bebelușului, ca o formă de protest, modalitate de a atrage atenția sau mecanism de a recuoera afecțiunea paținților.

• Familie bilingva – sau, mediu bilingv. Daca cel mic crește într-o familie unde se vorbesc două sau mai multe limbi, chiar si daca vorbim de bunici, deja apar primele obstacole în calea vorbitului la timp. La fel se întâmplă în cazurile celor care locuiesc în străinătate. Chiar daca acasa mama susține că îi vorbește doar o limbă, copilul aude încă o limbă în jurul său, deci se considera mediu bilingv. Nu mai vorbim că de cele mai multe ori intra in discuție 3 sau chiar 4 limbi.

Ce puteți face? Soluții practice pentru a stimula vorbirea corectă a copilui

1. Nu il corectați niciodată cand rostește stâlcit si nu va arătați nemulțumirea! Niciodată.


2. Apreciați orice spune, oricât de stâlcit, si arătați-i că apreciați ca încearcă. Laudati-l că a vorbit.

3. Imediat repetați dvs cuvântul corect. De ex: el spune “ma..ina” , dvs spuneti: foarte bine ai spus: mașină! Încercați să închideți în propoziție. Exemplu: “Da, aceea este o masina verde, acum parchează. Masina e condusă de o doamnă, uite, acum coboară din mașină.”

4. Vorbiți-i fără diminutive si corect. Faceti un efort și vorbiți ca un pedagog, literar, clar, daca se poate nu în dialect, nu in limbaj nonformal, astfel incat copilul sa invete de la dumneavoastra. Daca facem asta, putem sa realizam noi ce face un logoped, in cazuri mai putin avansate.

5. Folositi-va de cartonase și jocuri logopedice. Exista pe internet site-uri care comercializeaza jocuri si carti logopedice, pe care copilul poate ajunge sa le indrageasca, si prin joc sa își dezvolte astfel vorbirea.

O parte din “Artileria” noastra. 🙂

6. Citiți poezii, cântați cântece și exersati din joc pronunția corectă. Selectati pe youtube un playlist cu filmulete educative in acest sens, cu pronuntii clare si curate. Eliminanti-le pe cele zgomotoase, in alte limbi sau care nu sunt explicite ca limbaj, sau adecvate varstei.

Iată ce raspunde Urania Cremene parintilor, pe acest subiect:

About author

Mamăprenoare și iubitoare de viață
  Related posts
  BusinessCampania Usi Deschise FemeilorCampanii pentru femeiCurajul prietenelor meleDezvoltare personalaDiversePovesti de succes

  7 avantaje ale femeilor în fața bărbaților, în business

  BusinessCampania Exista Carieră și După BebeCampania Usi Deschise FemeilorCampanii pentru femeiDiverseTotul despre copii

  Retrospectiva anului 2019 | Proiectele marca #petocuricufamilia

  BusinessDiverse

  5 instrumente pentru organizarea taskurilor care iti fac viata mai usoara

  Campania Exista Carieră și După BebeCampanii pentru femeiDiverseTotul despre copii

  Interviu Alina Ierugan | Eroina zilei - Campania Exista Cariera si După Bebe

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *