Suntem atât de prinși de trecut incat nu ne permitem sa vedem ce a apărut nou în viata noastră, ce e diferit.
Când stai tot timpul sa te gândești „ce am greșit” și te preocupa ce s-a întâmplat în trecut, ce se întâmplă e ca îți iei sansa de a fi prezent, iti pierzi timpul în loc sa găsești soluții.
E foarte in regula sa înveți din trecut. Exista o cogntie aparte bazata pe învățăturile din trecut. Sa nu uitam ca un pilon al inteligentei este bazat pe însușirea experientelor din trecut și capacitatea de a preîntâmpina aceleași greșeli bazate pe tiparele deja create.
Însă sa nu uitam ca lecția cea mai importanta a trecutului este însăși faptul ca a trecut. Deci toată lecția trecutului este pentru prezent. E foarte important sa nu mai cautam legaturi cu trecutul.
De multe ori suntem atat de focusati sa nu repetam greselile trecutului încât ne blocam prezentul. Practic ce se întâmplă este o repromare a energiei de a face lucruri din cauza fricii ca vei repeta trecutul.
Tema auto-oprimarii – o tema actuala
Anul acesta vom fi tentati sa ne autooprimam. In emisiunea „Dincolo de ceea ce știm” de pe Metropola TV a Oanei Maria Constantin, invitatul acesteia, Ioan Nistor vorbea despre previziunile anului când a atins aceasta temă a autooprimarii strâns legat de lecțiile din trecut: „Trebuie să cautam sensul. Lecțiile din trecut nu se întorc, decât eventual ca un reper, cel mult. Prezentul e diferit, acum e altceva, persoanele se schimba, situațiile se schimba, nu se vor mai repeta mereu aceleași greșeli.”
Avem tendinta sa asemuim oamenii și sa încadram imediat sitiatiile prin care trecem. Avem tendita sa dam verdicte, sa punem etichete. Etichetarea unor persoane si clasificarea lor după niște criterii aparente ne poate ajuta adesea dar de foarte multe ori ne încurcă în procesul nostru de evoluție, în sens progresiv. Când întâlnim un om, pentru prima data, iar acesta ne promite o experiență, dacă noi asociem acra persoana cu o alta pe care o cunoaștem, nu facem decât sa aducem în prezent rănile sau experientele trecutului, care, cel mai probabil nu au legătură cu prezentul, totuși. Chiar dacă exista o asemănare, nu avem garanția ca se va repeta aceeași experienta. Ceea ce s-a întâmplat în trecut rămâne în trecut și în momentul în care înțelegi asta te poți elibera mult. Libertatea de a intra în experiente noi curat, fără prejudecăți, fără umbre, fără pietre de eșafod înlănțuite de picioare.