De obicei oamenii de afaceri ii invita pe ceilalți la masa într-un cadru business ca sa isi dezvolte relațiile de afaceri dar și personale.
Manierele si felul in care te comporti la masa, spun despre tine multe, inclusiv felul în care te organizezi în muncă, ce trăsături te caracterizează, cum conduci o afacere, ce relatii esti capabil sa dezvolti, etc.
Sunt o multime de spus despre acest subiect, asa ca vom trata pe scurt, idei si reguli de eticheta la masa, în întâlnirile de afaceri si corporate.

Buna cuviință la cina
Pentru a te bucura de imaginea unui adevărat profesionist bine-crescut adu-ti mereu aminte de cele 5 reguli ale cinei de afaceri:
1. Cand iti dai întâlnire cu cineva la restaurant, așteaptă-l pe hol, daca nu ti-a cerut să il aștepți în altă parte.
2. Daca esti primul care s-a așezat la masă, asteaptă pana ajunge toata lumea, si abia apoi comanda-ti de băut.
3. Incearca sa intelegi nivelul de pret cuvenit întreband pe cel care te-a invitat, adică gazda: „ce v-ati gandit sa servim?” Sau „Ce recomandati?”. Nu te grăbi să comanzi homar. Daca insa toata lumea comanda pește și fructe de mare, sau un anumit specific, nu face exces de zel sa comanzi salata Cezar.
4. Mănâncă în același ritm cu persoana cu care iei cina. Daca persoana mănâncă incet si povestește despre un subiect, alătura-i-te conversației, încercând să participi cat mai mult la discuție ca sa ii dai timp sa mănânce.
Daca esti tu cel care mananca încet, pune o întrebare mai nespecifica, astfel încât să ai timp sa mânanci in timp ce povestește. Spre exemplu „Ce părere ai despre…, care este partea preferată a muncii dvs.?” Etc.
Dacă tu esti gazda, si ai invitat pe cineva la masa la restaurant, atenție la următoarele aspecte:
5. Tratează chelnerul cu respect, exact cum tratezi angajații tai. Felul în care i te adresezi si tratezi chelnerul spune multe despre tine ca persoana si ca om de afaceri.
Mulțumește-i chelnerului cum se cuvine. De care ori e recomandat sa mulțumești chelnerului pe durata unei seri? Simplu: de cate ori te servește. Multumirea poate fi si un zâmbet sau o clatitare din cap.
Daca totusi cineva vorbește cu tine si mentine un contact vizual, nu e recomandat sa întrerupi contactul ca sa mulțumești chelberului sau sa il mai soliciti până când termina interlocutorul.
citeste si 10 idei de afaceri geniale cu si pentru copii
Reguli de eticheta la masa
Una dintre regulile de baza:
- Solidele vor sta mereu la stânga, iar lichidele la dreapta. Nu e frumos sa întinzi mâna dreaptă peste mana stanga ca sa apuci paharul. În plus e nepoliticos pentru cel din dreapta ta, pe care il înghesui.
- Foloseste tacamurile începând cu cele așezate dinafara spre cele dinspre farfurie. Lasa tacamurile pe farfurie spre a fi duse de chelner, așezate una langa alta de-a lungul farfuriei.
- Daca sunt feluri comune, antrenor, condimente, paine etc, serveste-o pe cei de lângă tine intai, începând cu cei din strânga.
- Trece mâncarea către dreapta, mâncarea trebuie sa treaca in sens opus acelor de ceasornic
Citeste aici despre Servirea vinului
Reguli de farfurie si eticheta la masa