Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.

Ai auzit de „Cercul sigurantei” în parenting? Lorena Țirtea, psihoterapeut, ne spune totul despre asta!

Invitată de curând la evenimentul „Usi deschise femeilor”, psihoterapeut Lorena Țirtea, mi-a povestit despre cursurile de parenting „Cercul sigurantei” pe care le tine si imediat am fost interesată să aflu mai multe. Apoi am legat o colaborare si Lorena, care a decis să sprinjine comunitatea de mamici oferind în cadrul evenimentului vouchere cadou si cupoane cu reducere pentru invitate, la ședințele acestui curs.

După ce a trecut evenimentul, am simtit ca trebuie sa va povestesc și vouă, despre ce este vorba, convinsă fiind că vă interesează.

Astăzi ne-a acordat așadar din timpul său si cu toate că a fost ocupată cu deschiderea Centrului de After School „Consiliaris”, pentru copii proveniti din familiile cu probleme oncologice, din a cărui grupa de psihologi fondatori face parte, Lorena Țirtea ne-a răspuns la câteva întrebări imediat.

Q. S-a tot vorbit despre cercul siguranței. Ai putea să ne definești mai exact conceptul, pe înțelesul tuturor?

A: Programul Cercul siguranței a fost elaborat de Kent Hoffman si colaboratorii sai. Ei se axează foarte mult pe teoria atașamentului, pe relația părinte copil. Conceptul de Cercul Siguranței se referă la faptul că fiecare copil are anumite nevoi de bază, importante, între care pendulează de foarte multe ori într-o zi.
Pe partea de sus a cercului se află nevoia principală de explorare (când dorește să cunoască lumea, să se joace, să învețe lucruri noi), revenind apoi la părinte- când sunt pe partea de jos a cercului- pentru a se reîncărca emoțional, părintele fiind un refugiu pentru copil (cand acesta vine la părinte pentru a fi luat în brațe, când îi cere să stea cu el când se joacă, când își face temele).

În cadrul programului se folosesc înregistrări video prin care se explică această pendulare a copilului, părinții sunt ajutați să observe nevoile copilului care este în spatele comportamentelor acestora și se găsesc modalități personalizate de a răspunde la acestea.

Q: Cui se adresează acest curs?

A: Acest curs i se adresează oricărui părinte în principiu, dar pot participa și bunici, educatori, învățători, profesori.
Momentan doresc să mă adresez mămicilor, deoarece cursul acesta va fi și despre ele, nu doar despre copiii lor, voi detalia acest lucru în răspunsul la întrebările următoare.

Q: Cum ne dăm seama noi, părinții, ca ar trebui sa trecem pe la tine?

A: Dacă părintele observă unele comportamente cum ar fi: copilul e timid, neîncrezător, neascultător, se enervează prea repede, vrea prea multă atenție, nu are încredere în el, plânge foarte mult când e lăsat la grădiniță/ creșă, nu are prieteni etc. Acestea sunt doar câteva semnale de alarmă care pot determina părintele să se gândească la posibilitatea de a participa la acest curs.

Q. Care sunt rezultatele cele mai vizibile care se pot vedea in relatia noastra cu copilul după parcurgerea acestui curs?

A: Copilul se simte ascultat, înțeles, poate apela la părinții lui pentru a-și spune/ comunica nevoile, problemele; e mai încrezător să-și spună și ”boacănele” pe care le-au făcut, având în vedere că nu se teme de pedeapsă- deoarece părintele își schimbă ușor perspectiva despre acest lucru. Copilul va avea mai multă încredere în sine, va învăța din relația cu părintele că există soluții pentru majoritatea problemelor; își va lega prietenii durabile și autentice și va avea încredere în oamenii pe care îi iubește.

Părintele, fiind ajutat în cadrul cursului să vadă nevoia copilului care e ascunsă în spatele comportamentului său, va ști cum să-i răspundă pentru a-și îmbunătăți relația cu propriul copil, iar acesta din urmă să aibă din ce în ce mai multă încredere în el și în părinte.
Copiii au nevoie să simtă că au părinți care le pot oferi siguranță, care sunt mai puternici, mai mari, mai înțelepți și mai blânzi în marea majoritate a situațiilor.

Q. Cum crezi ca ne influențează atitudinea în viața de zi cu zi?

A: Relația părinte- copil se conturează în fiecare moment al vieții, copilul învață despre încredere, relații, viață, la fiecare pas. De aceea, programul acesta nu se referă la un set de pași care trebuie urmat, ci mai degrabă ajută părintele să vadă dintr-o altă perspectivă problemele cu care se confruntă, îi ajută să-și schimbe abordarea; în acest fel, relația pe care o are cu copilul său, se modifică. În abordarea folosită, accentul este pe relația dintre părinte- copil, nu pe comportamentul copilului.

De exemplu, copilul percepe emoțiile părintelui său- dacă e nervos, furios, agitat, supăra-t și se comportă inițial obișnuit, dar mai apoi învață cum să se adapteze la ele. Astfel, învață să-și ascundă emoțiile ca să nu-și supere părinții, să nu le ceară ceea ce ei nu pot să le ofere emoțional în acel moment. Cu cat sunt mai dese sunt aceste situații, copilul învață să nu-și mai exprime deloc acele nevoi deoarece oricum nu sunt îndeplinite. Ex. Dacă părintele e perceput de copil ca fiind mereu ocupat, neavând timp să se joace cu el, după mai multe insistențe el se va resemna și se va refugia în camera sa, mai apoi, când crește, e posibil ca părintele să-l perceapă ca fiind închis în sine, nu vorbește prea multe.

Q. Ne poti spune cum vor avea loc ședințele, cu ce frecvență si cat durează un curs?

Ședințele vor avea loc săptămânal, preț de o oră și jumătate.
Programul de parenting durează 20 de ședințe, va avea o întâlnire inițială cu fiecare mămică cu copilul în care vom testa tipul de atașament al acestuia, mama va participa la un interviu pentru a cunoaște cât mai multe informații legate de relația dintre cei doi.
După ședințele inițiale vor urma ședințele de grup, în care abordarea va fi personalizată, în funcție de nevoile identificate în cadrul ședințelor individuale.
La final, ultima ședință va fi de sărbătoare

Q. Imagineaza-ti ca te adresezi celor mai bune 3 prietene ale tale care au copii, care sunt 3 motive pentru care le îndemni sa vina la un curs de-al tau?
A: Din discuțiile cu prietenele mele mămici mi-a venit ideea să lucrez cu mămicile. Am văzut cât de grea este meseria de părinte- te pregătești toată viața, citești multe materiale, primești multe idei, dar unele nu funcționează pentru copilul tău, niciodată parcă nu e suficient. Relația dintre un părinte și copilul său e unică, de aceea e nevoie de o abordare personalizată.

Mamele, fiind adesea persoanele care se ocupă cel mai mult de copil sunt extenuate, frustrate, nemulțumite. Uneori primesc ajutor, alteori nu. Ele învață cum să se pună pe locul, 2, 3, 4, și nu e ușor. Îmi spunea o prietenă, și are dreptate, că rolul mamei în viața copilului său este cel mai important, ea are nevoie de înțelegere, susținere și pace interioară. De aceea m-am gândit la acest program, pentru a susține mămicile- care pentu mine sunt niște eroine- și pentru că știu că de starea lor emoțională depinde dezvoltarea armonioasă din punct de vedere emoțional a copilului său.

Q. Iti multumim pentru răspunsurile satisfacatoare și timpul acordat, te rog spune-ne unde te găsim si cum putem sa ne inscriem

A: Mă puteți găsi pe pagina de facebook a cabinetului https://www.facebook.com/tirtealorena.psiholog/ si pe site www.lorenatirtea.com, sau la numărul de telefon 0755999682.

Vă aștept cu drag mămicilor, semnat Țirtea Lorena- psihoterapeut sistemic si facilitator Program Cercul Siguranței

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare