În mod obisnuit, sugarul începe să vocalizeze între 2 si 4 luni, adica emite sunete guturale. La 6-8 luni începe să gandure, adică să emită silabe. De obicei, in jurul vârstei de 12-13 luni, pronuntă primele cuvinte.
Variatiile de la copil la copil sunt însă foarte ample, adică fiecare copil este diferit în felul său, unii avand „motive” chiar relevante, legate de mediul mai mult sau mai putin bogat in stimuli, altii legate de predispozitia genetică, de starea de sanatate, etc.
Când trebuie să ne îngrijorăm?
Părintii trebuie să fie preocupati doar atunci când copilul nu comunica cu ceilalti, nici prin cuvinte şi nici prin gesturi, sau când nu dă dovadă de vreo reacție fata de ceea ce i se spune (de exemplu, fată de intrebari simple)
- Motiv de preocupare şi programarea unei vizite la medic este şi atunci când intervine o stopare în evoluția limbajului la un copil care in primă fază îl dobandise fără probleme. Cu alte cuvinte, a început să vorbească bine, dar de ceva vreme (2-3 luni) nu mai spune cuvinte noi, nu formeaza propozitii, etc.
- Un alt semnal de alarmă îl reprezintă o maturizare excesiv de lentă (de exemplu, un copil de 3 ani care incă nu reuşeşte sa compuna fraze scurte). Şi în acest caz părinții trebuie să consulte medicul pediatru. Uneori este vorba un anumit deficit auditiv, care se manifestă cu intârziere (datorită unor infectii, traume, terapii), sau unor probleme psihologice şi relationale mai mult sau mai putin neurologice; alteori, este vorba doar de mici capricii ale naturii.

Te-ar putea interesa si Activitati Montessori acasa – cum sa te joci cu copilul tau creativ si inteligent