In pedagogia Montessori sunt trasate cateva linii de încadrare a perioadelor sensibile definite de Maria Montessori, a caror intersecție reprezinta un front comun pe care se poate lucra cu copilul prin acivitati ce îmbină necesitatile mai multor perioade simultan.
Eu le-am facut baietilor mei tabel cu fazele sensibile din Montessoro si in functie de astea stabilesc ce activitati sunt cele mai potrivite pentru aceasta perioada.
De exemplu in această perioadă, baiatul meu traverseaza 3 faze sensibile: Prima este perioada sensibila pentru limbaj – pentru care am notat 3 activitati pe zi legate de limbaj: una cu flashcards, o citire de poveste / carte și o sesiune de comunicare libera. A doua perioada sensibila este înclinația spre politețe si amabilitate: Pentru asta facem jocuri de rol si citim povesti terapeutice sau cu tematica. Perioada sensibila 3: Scrierea: exercitii simple de caligrafie, tentative de a face litere, prilej pentru exersarea pronuntiei. (Materiale: fise, carduri, carti, papusi)
In plus tin cont de tipologia lor din Human Design, de exemplu baietelul meu de 3 ani jumate nu are energie consistenta disponibila pentru activitati fizice solicitante sau pentru munca independenta fara sa fie însoțit sau invitat (e Proiector). De cand am descoperit asta asta am foarte bune rezultate cu el pentru ca imi receptioneaza la fix activitatile propuse si nu opune rezistenta. Asta pentru ca ii propun activitati care i se potrivesc si pentru care are disponibilitate emotionala sa le faca.
Exista posibilitatea sa mergeți pe programa clasica – traditionala al invatamantului care are punctele ei forte si in acelasi timp dezavantajele sale. Pe principiul mai bine asta decat nimic, va las si eu ca ultima opțiune aceasta abordare, sau de ce nu ca prima opțiune pentru piticii care sunt institutionalizati in sistem de educatie traditional la gradinite de stat cu program normal si care acum sunt acasa. Acest sistem e unul sanatos si solid, dar prezinta cum spuneam cateva minusuri din punctul meu de vedere. Ca orice sistem de educatie in masa, si aceasta are o linie, un cadru, pe care copii toti trebuie sa se muleze si nu invers. Toti facem activitatea asta astazi, saptamana asta facem tema asta si saptamana viitoare vom trece la alta tema. Nu se tine cont de perioada sensibila pe care o traverseaza copilul, de tipologia sa, de deschiderea sau dispoziția pentru acea activitate pentru ca, dealtfel nici nu ar fi posibil logistic vorbind sa se adapteze programa la 15-25 de copii, pentru fiecare in parte.