Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.

Instalarea pubertăţii se asociază cu preocupările pentru modificările ce apar în plan fizic, afectiv, de apariţia interesului sexual. La început, eşti interesat de schimbările corpului tău. Petreci mult timp în faţa oglinzii, examinându-te în detaliu.

Această grijă pentru corpul tău este importantă şi normală, deoarece te ajută să îţi formezi o imagine acceptabilă despre tine însuţi. Treptat, devii interesat şi de modul cum se dezvoltă ceilalţi. Îţi pui tot mai multe întrebări despre schimbările şi deosebirile faţă de celălalt sex şi despre reproducerea umană.

Eşti tot mai conştient de emoţiile, atracţia sexuală şi felul în care le exprimi. Remarci că îţi face plăcere când îţi atingi organele sexuale şi poţi avea primul orgasm, mângâindu-te singur. Interesul sexual se manifestă la început prin joacă, hârjoneală, ironii sau dans. Pierzi o mulţime de timp, discutând despre sex cu prietenii, spunând glume şi folosind materiale cu teme erotice.

Sexul si consecintele sale

Ca şi multe alte tentaţii, sexul are consecinţele sale,  astfel încât – o dată cu el – va trebui să îţi asumi şi riscurile unor  boli cu transmitere sexuală sau a unei sarcini nedorite, laolaltă cu intense oscilaţii emoţionale.

Evident, este vorba de lipsa protecţiei, indiferent dacă ne referim la prevenirea sarcinii sau/şi a bolilor cu transmitere sexuală.
Pe măsura trecerii timpului, devii mai interesat să explorezi sexualitatea. Această dorinţă provine din curiozitate, din necesitatea de afecţiune, acceptare, intimitate şi iubire din partea altei persoane. Adesea, nevoia de împlinire şi siguranţa emoţională este un motiv mai puternic pentru participarea sexuală, decât satisfacţia fizică.

La începutul pubertăţii, băieţii au un comportament sexual infantil. În schimb, fetele sunt mai evoluate în comportamentul sexual, fiind mai emoţionale şi mai dezvoltate mintal. Simţindu-se inferiori, băieţii se adună în grupuri şi fac glume ”nesărate”, pentru a-şi satisface orgoliul, a da curs competiţiei dintre ei şi a testa limitele fetelor. Aceste diferenţe se explică, în parte, prin maturizarea mai târzie a corpului, inclusiv a creierului, la băieţi.

Dezvoltarea adolescentului de astăzi diferă, ca manifestare, de cea a adolescentului din trecut, după cum se poate remarca şi din compararea fotografiilor lui David de Michelangelo şi cea a unui tânăr contemporan.

Tinerii ating maturizarea sexuală la vârste diferite: o parte dintre ei mai devreme (precoce), iar alţii mai târziu. La generaţia actuală, pubertatea se declanşează mai devreme decât la cea a părinţilor, acesta fiind unul din motivele pentru care şi viaţa sexuală este începută mult mai devreme. Studii recente arată, însă, tendinţa de a amâna debutul vieţii sexuale, sub spectrul SIDA şi a altor boli grave, mai ales de către adolescenţii mai instruiţi.

ghidul-parintilor.ro

cosmetiq.ro
Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare