Știați că dinții copiilor încep să se dezvolte încă din stadiul de fetuș? Un rol deosebit de important în dezvoltarea acestora îl are și nutriția mamei. Aceasta trebuie să consume alimente bogate în calciu, fosfor, vitamina C și D pe toată perioada sarcinii.
Deși fiecare bebeluș este diferit, majoritatea dințișorilor de lapte apar între vârsta de 4 și 12 luni, iar periajul acestora este bine a fi făcut încă de la apariția primului dinte.
Igiena dentară este una dintre cele mai importante lecții pe care poți să o oferi copilului tău deoarece nimănui nu-i place o respirație urât mirositoare, ca să nu mai vorbim de durerea de dinți (sau sumele de bani date la dentist pe tratamente) .
Și chiar daca tu ca părinte încerci să transformi această rutină într-una creativă, amuzantă, cool sau interactivă, adeseori se lasă cu scâncete, copilul opune rezistență și se pune pe plâns- ce mai, o adevărată bătălie.

Totuși, perierea dinților este important a fi făcută corect întrucât cele mai multe carii dentare apărute pe dinţii copiilor încep din şanţurile şi din fosetele suprafeţei dentare. Un alt aspect este faptul că acolo unde există şanţuri adânci, smalţul este mai subţire şi bacteriile au mai puţin de străbătut până în dentină. Așadar, chiar dacă te îngrijești mereu de igiena dentară a micuțului, există locuri în care periuța de dinți sau ața dentară nu are acces, iar posibilitatea apariției cariilor este foarte mare.

Pentru a descoperi ce este de făcut în aceasta situație și cum putem feri copiii de apariția cariilor, am discutat cu medicul stomatolog Dr. Alexandra Arcălean. Iată ce ne-a transmis:
„ Periajul dentar incorect sau incomplet determină acumulări de placă bacteriană și resturi de alimente pe suprafețele dentare. Cariile apar cel mai frecvent pe suprafața molarilor, deoarece aceștia prezintă șanțuri și fosete care au rol în mărunțirea alimentelor.
În cazul copiilor, cea mai frecventă metodă de prevenire a apariției cariilor este sigilarea. Aceasta umple și protejeaza șanțurile și fosetele și scade riscul apariției cariilor cu până la 80%.
Sigilarea este indicată în cazul dinților permanenți și neafectați de carie. Este o metoda minim-invazivă, durează câteva minute și nu afectează dintele ( n.r nu este nevoie de șlefuire) Aceasta are în compoziție substanțe antibacteriene ce se eliberează încontinuu pe o perioadă îndelungată. Majoritatea sigilărilor se aplică pe măselele definitive ale copiilor cu vârse între 6 și 12 ani, dar pot fi aplicate și în cazul adulților dacă dinții sunt sănătoși. ”

Rutina îngrijirii orale presupune așadar și vizita la medicul stomatolog. Sigilarea dentară promite protecția dinților însă de reținut este faptul că aceasta nu este definitivă și nu presupune renunțarea la periajul zilnic.
Pentru un zâmbet sănătos și frumos doctorul stomatolog recomandă folosirea aței dentare și obligatoriu un periaj efectuat dimineața și seara. Alimentația este și ea importantă, dulciurile sau sucurile acidulate ar trebui evitate cât de mult cu putință și înlocuite cu fructe sau legume. Acestea din urmă, în special cele cu consistență mai dură – precum mărul – au și rol de autocurățire. Totuși, nu este indicată înlocuirea periajului cu mestecatul fructelor, deoarece, știm cu toții, acestea conțin zahăr, prietenul cel mai bun al cariilor.
Scria de Andreea Popa – Blog editor