
Ne aflăm cu toții în pragul sărbătorilor de iarnă și simțim cum ne cuprind bucuria, entuziasmul, dragostea față de cei dragi, dar totodată și agitația. De ce agitație? Pentru că știm bine ce urmează: cadouri, împodobit, gătit, curățenie, musafiri, colindat și umblat. Muuult umblat! Iată 5 sfaturi practice despre cum să procedezi în această perioadă aglomerată, astfel încât să poți merge cu copilul la cumpărături, fără a-l lăsa cu bona sau cu bunicii.
- Scrie-ți lista de cumpărături de acasă!
Notează de acasă tot ce trebuie să cumperi. Implică-ți și copilul în această activitate care se va transforma în timp de calitate petrecut împreună.
”Ia să vedem, oare mai sunt morcovi în cămară?”
”Dar pâine? Trebuie să luăm și pâine?”
- Oferă-i alternative copilului!
Am observat de-a lungul timpului că orice copil se simte important atunci când ia decizii. Dacă nu îi oferim alternative și facem greșala de a-i impune mereu cu ce să se îmbrace, ce să mănânce și ce să aleagă drept cadou, e și normal să riposteze! Așa că, te invit să îi oferi alternative simple, ușor de realizat chiar și pentru tine.
”Când ajungem la magazin, vrei să îți cumpăr iaurt de fructe sau un ou Kinder?”
Ține minte: trebuie să alegi acele alternative cu care ești de acord și care au semnificații relativ egale. Nu îl voi pune pe cel mic să aleagă dintre o ciocolată și o jucărie, pentru că fac parte din categorii diferite. Astfel, aleg acele alternative care îndeplinesc același scop (de a mânca ceva dulce / de a se juca cu ele) și au caracteristici asemănătoare (sunt ambele fie ceva de mâncat, fie de jucat).
- Oferă-i copilului responsabilități!
De acasă și până la magazin poți găsi numeroase sarcini pentru micuțul tău. Scopul lor este de a-i crește încrederea în sine și simțul responsabilității.
”Uite, poți să ții tu în mânuță lista de cumpărături sau plasa. Ce alegi?” – aici combinăm deja alternativele cu oferirea responsabilității.
- Alege cu grijă ora!
Atunci când participă și copilul la sesiunea de cumpărături, trebuie să fii atentă ca acesta să fie odihnit. Nici dacă vei merge pe cont propriu nu trebuie să te neglijezi, pentru că e important să fii și tu în formă – agitația din supermarketuri în perioada sărbătorilor este un factor real de stres!

- Cumpărăturile – oportunitate de a învăța!
Shoppingul este, pentru cei mici, o oportunitate foarte complexă de a învăța. Trebuie doar să te implici verbal și să îi lași să exploreze.
”Așa, foarte bine, ai pus în coș morcovii portocalii!”
”Hmmm, unde or fi ardeii verzi? Ia uite, sunt chiar aici!”
E important să nu exagerăm cu vorbele. Un adult care îi vorbește copilului excesiv de mult, poate deveni stresant pentru cel mic. De asemenea, atenție și la exprimările lui ”NU!” (ex: ”Nu e roșu, e verde!”). Prea mult ”Nu” îl va îndepărta pe micuț de procesul fascinant al învățării. Așa că, e indicat să evităm sublinierea greșelilor pe care le face copilul, și să trecem direct la varianta corectă!
Copil: ”Uite catavetele!”
Adult: ”Aha, aici e CASTRAVETELE, am înțeles!”
Sursa foto : valpakhr.com