Diareea este o problemă des intalnita la copii, care apare pe masură ce tractul digestiv al copilului se acomodeaza cu schimbările survenite in regimul alimentar si in mediul inconjurator.
Nu este o situatie placută, dar nici una deosebit de gravă.
Totuşi, diareea cronică, ce persistă timp de patru saptămani sau mai mult, poate fi un indiciu al unei probleme medicale serioase si poate provoca probleme grave de sănătate, prin deshidratarea severă.
Infomatii peluate din cartea „Bebelus, extremă uregență!” Informatii de la A-Z vitale pentru primii 3 ani din viata copilului. O gasiti de vanzare aici: libris.ro
Diareea severa este cel mai adesea cauzata de virusuri, uneori de bacteri sau paraziti, dar poate sugera si o altă patologie. La cei mai mici, deshidratarea severa poate aparea foarte repede. In carul diareii severe, bebeluşii pot resimti si dureri abdominale după defecatie.
Infectiile pot cauza şi febră, apetit scăzut si vărsături. Diareea cedeaza de obicei de la sine în câteva zile, dar poate dura mai mult dacă nu sunt tratate afectiunile care au cauzat-o. Diareea cronică poate impiedica dezvoltarea sugarilor (nu mai cresc intrun ritm normal, sănatos) sau ii pot face să scada in greuitate.
Sangele prezent in scaunul bebeluşilor poate fi un indiciu al unei boli mai grave, de aceea trebuie să luati imediat legatura cu medicul pediatru.
In unele cazuri diareea este cauzată de mâncarea care a fost procesată necorespunzător, de apa contaminată sau de boli contagioase transmise de la om la om (obişnuite in creşe).
Cea mai bună protectie împotriva virusurilor şi a bacterilor contagioase care provoaca diareea este spalarea frecventă pe maini. Spalati mâinile bebeluşului dupa ce a ieşit afară si intotdeauna inainte de a mânca. Spălati cu atentie fructele si legumele pe care urmează sa le mănânce.
Ce să faceti dacă bebeluşul are diaree severă
sau cronică?
Dacă bebeluşul dumneavoastră are diaree severã, prelungită, sangvinolentă ori in combinatie cu varsături, febră sau durere abdominală, faceti o programare la pediatru.
Sunati imediat pediatrul dacă bebeluşul pare deshidratat – simptomele pot include paloare, limbă şi buze uscate, ochi adânciti in orbite, letargie şi urinare scazuta (la sugari, mai putin de sase scutece ude pe zi poate fi un semn de deshidratare).
Dacă suspectati o deshidratare serioasă şi nu puteti contacta pediatrul, mergeti la Urgente.
Recomandari
Invătati-i pe copii să se spele bine pe maini. Adesea, spălarea temeinica cu apă şi săpun este cel mai bun mijloc de aparare împotriva infectiilor virale si bacteriene.
Bibliografie: Bebelus, extrema urgenta – Lawrence E. Shapiro, Richard L. JABLOW, Julia HOLMES
O gasiti pe libris la reducere saptamana aceasta, intra aici.
Sursa foto: budgetsavvydiva.com
3 carti uiltile in alimentatia bebelusului, diversificare si intarcare