Nu stiu cate dintre noi cunoastem pe deplin drepturile salariatei care a nascut, care alăptează, dar am gasit de cuviinta ca e bine de stiut, asa ca am preluat din cartea Danei Barbu cateva paragrafe care mi s-au parut importante.

In cazul in care desfăsoară la locul de muncă o activitate care prezinta riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra alaptarii, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzator conditile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fară riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
In cazul în care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate să îndeplinească această obligatie, salariatele alăptează au dreptul la concediu de risc maternal.
2 ore pe zi dedicate pauzei pentru alaptare
Angajatorii sunt obligați să acorde salariatelor care cursul programului de lucru, doua pauze pentru alăptare de câte o ora fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se alaptează, în copilului. In aceste pauze se include şi drumul dus -intors, acasa la copil, cheltuielile salariale fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
In cazul in care angajatorul asigură în cadrul unității încăperi speciale pentru alalaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.
Salariatele care alăptează nu pot fi obligate să desfașoare muncă de noapte, adică muncă prestată între orele 22,00-6,00. In cazul în care sănătatea salariatelor este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu mentinerea salariului de bază brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteşte de un document medical care menționează perioada în care sanătatea acesteia este afectată de munca de noapte. In cazul în care, din
motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va
beneficia de concediul şi indemnizația de risc maternal.
Infomatii extrase din cartea „GHIDUL JURIDIC AL PARINTILOR” – Dana Barbu, o carte pe care o puteti gasi disponibila pentru imprumutat din Biblioteca Usi Deschise Femeilor.
