Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.

Jucarii periculoase vs. Jucarii blande – top 5 jucarii fundamentale în educatia blândă a copiilor

Educatia blanda a copilului, poate suna excelent, mai ales acolo unde „follow the child”, „educatie fara pedepse si recompense” s-a instalat cu succes sau e în curs de adoptare.

Sunt convinsa însă că pentru mulți dintre noi, „Educatie cu blandete” nu spune prea multe, tocmai pentru ca nu se înțeleg motivele pentru care ar exista o altfel de educație. Evident nimeni nu îsi doreşte rau pentru copilul său, însă, din păcate, există mai multi factori care, pe parcursul copilariei fac rău copilului, într-un mod aproape insesizabil, dar devenind evident imediat ce copilul începe să relaționeze cu cei din jur, de pilda la gradinită, sau cel târziu, la scoală.

Unul dintre acesti factori cu impact negativ, sunt anumite tipuri de jucarii.

In opinia mea, periculoase sunt: jucariile electronice, multifunctionale, jucariile din plastic (cu exceptii), jucariile complexe, jucariile sonore, etc.
Acestea au un impact puternic asupra dezvoltarii creierului copilului, si nu e deloc pozitiv. Am sa explic cat de bine pot, pe scurt, de ce.

Copilul pana la varsta de 4-5 ani, se afla intr-o perioada in care aproape tot ce il inconjoara este nou, necunoscut sau neinteles, iar creierul lui asimileaza in mod continuu informatii din jur. Prin asta, copilul este solicitat indeajuns prin simplul fapt ca este pus in fiecare clipa in fata unor necunoscute. Pana aici totul este natural.

In momentul in care asezi copilul in sezut pe mijlocul covorului si il ingropi in jucarii frumos colorate, care emit lumini, sunete, muzica, vibreaza, se roteste, suna telefonul, se aprinde becul rosu, langa ea o papusa care isi agita mainile, trenuletul vuieste, porneste alarma de politie, si pe langa toate astea mai vine tati cu brum brum brum si bunica cu „nu-i voie, stai cuminte” si mami care tot il aranjeaza, oameni care intre timp povestesc ale lor, etc. Am exagerat putin insa chiar asta e tabloul care se petrece adesea intr-un episod obisnuit de joaca intr-o familie relativ normala si bineintentionata, dar, din pacate care actioneaza gresit.

Pentru a intelege, am sa transpun situatia astfel:
Imagineaza-ti ca esti noul membru al unui echipaj pe.o nava, undeva in cosmos. Acolo tu inca nu stii inca sa iti tii echilibrul, abia mergi, nu prea izbutesti sa mananci singur, nu intelegi limbajul, nu-i cunosti prea bine pe restul membrilor echipajului, nu reusesti sa folosesti inca toaleta, nu intelegi ce ai de facut, etc.
Insa in fiecare zi acesti oameni iti dau sa manuiesti obiecte ciudate, care emit sunete de o frecventa care pe tine te depaseste, cu multi decibeli, uneori simti ca iti tiuie urechile. Apoi au mereu lumini ciudate, infrarosii si stralucitoare care parca te orbesc uneori. Toti vorbesc foarte tare intr-o limba pe care te fortezi sa o intelegi, echipamentele sunt numeroase si activitatile se desfasoara toate in acelasi timp.
Restul pare sa se descurce bine, insa pentru tine totul e confuzie, greutate si rareori distractie.
Cand te duci la culcare esti epuizat si uneori nu poti sa dormi din aceasta cauza.
Evident, te plangi mereu si se intampla sa trantesti cu acele masini, insa ceilalti se supara si iti atrag mereu atentia, dar nu ai inteles de ce.

Exact asta se intampla cu copilul, cand, aflandu-se deja intr-o perioada noua, noi il expunem necorespunzator, intr-un ritm necontrolat la stimuli puternici ( nu uitati, ce e pentru noi normal pt ei poate sa fie prea mult).
Plus ca multifunctionalitatea jucariilor si jocul in sine cu mai multe obiecte in acelasi timp contribuie la reducerea capacitatii de concentrare, de analiza si de asimilare deficitara sau impartiala a informatiei.

Ce e de facut?
1. Evitarea sufocarii cu activitati
– selectat activitatile si programul la care este expus copilul.
– copilul trebuie sa petreaca un anumit timp al zilei „singur”, adica el insusi sa se regaseasca in timp ce mama il supravegheaza alaturi fara sa intervina verbal. Copilul se va simti in siguranta stiind-o acolo, si va putea explora natural in ritmul lui.
– sa ii oferim cat mai multa liniste, invers proportionala cu nivelul lui de crestere. Pe masura ce creste, putem sa il expunem treptat la mai multe si diverse activitati.
– sa nu ii mai lasam jucariile toate la dispozitie.
(Contribuie la reducerea capacitatii de concentrare, de analiza si de asimilare deficitara sau impartiala a informatiei.)
– sa ii oferim ordine, claritate intre jucarii si activitati
– sa ii oferim jucarii simple, usor de inteles, unifunctionale. Daca e melc, melc sa fie, nu 3 in 1: melc, numaratoare si telefon vorbitor care numara intr-o romana robotica pana la 3. Daca e tren, tren sa fie. Si lista poate continua.

De cealaltă parte, in categoria juacriilor educative, blande si recomandate, sunt jucariile din lemn, din material textil, jocurile educative si activitatile improvizate.

1. Jucarii din lemn

Ce imi vine in minte prima data sunt jucariile cu piese de asamblat magnetice din lemn. Unele dintre cele mai cunoscute sunt seturile magnetice de la Tegu. Poti citi mai multe aici

Am scria un articol speciat destinat acestor piese „Genul de jucarii pentru care cel mai multumiti sunt parintii”

Unul dintre jocurile prin care se exerseaza motricitatea, capacitatea de concentrare, atentia, coordonarea creier – comenzi, este Setul de pescuit cu piese magnetice.

Noi avem spre exemplu unul de la Lidl, dar cum nu se mai gaseste in vanzare, atasez link spre unul identic, de la Nichiduta.

Banc de lucru

Alta jucarie esentiala, folosita si în educatia Montessori si nu numai, este spre exemplu, Bancul de lucru, care e compus din piese lemn si ciocan

Pe cel clasic, il gasiri aici la – 45 lei

Puzzle din lemn

Sunt o multime de variante. Eu va recomand sa le alegeti pe cele cu model aparte, pentru ca cele simple, le veti gasi peste tot sau le va primi cadou.

De exemplu aceasta, are la baza mecanism de rotite, sunt usor de asamblat (eu cred ca sunt 100% Montessori penntru ca respecta principiul de a nu pune copilul in dificultate). In plus au piese multe si frumos lucrate, calitative.

Din cate am vazut, setul puzzle costa 33 lei, il gasiti aici

Instrumente muzicale din lemn

Fericitul zgonotos Hape – e o jucarie pe care copilul o invarte si produce un zgomot ritmic, natural.

Jucării de creație şi artă

Recomand creioanele cerate, in special acestea cu forma jucausa de pietricica (asa se si numesc), au textura moale, sunt sigure pt copii pt ca nu pot fi nici rontaite nici rupte in bucatele mici.

Se pot gasiaici: Set Crayon Rocks

Jucarii complexe de dimensiuni mari

Set bucatarie lemn

Sunt intr-adevar jucarii mai complexe, care intra in categiria „rasfațuri”. Ce e insa de luat in considerare e semnificatia jucariei.

Bucataria, fie vorba de fetite? fie baietei, ii ajuta pe micuti sa dezvolte abilitati importante. Ei se vor juca in bucataria lor de jucarie exact

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare