
Bună,
Eşti aici dar parcă nu te poți concentra? Uiți parcă totul şi unicul gând chiar şi când eşti la toaletă este „vai, sa nu plângă bebe!”?
Te cerți cu toată lumea: soțul, mama, soacra, naşa, prietena, pe tema îngrijirii copilului şi ba nu îți convine cum îl ține, ba cum respiră lângă el, ba îi contrazici după care iar plangi şi plângi, şi plângi…?
Pare că nimic nu e cum ai văzut în pictoriale, imaginea aceea idilică înfățişând o mamă senină şi un bebeluş cuminte în pătuțul lui, totul curat şi ordonat în jur, când defapt pe lângă tine sunt mormane de prosoape, medicamente, creme, servețele, tampoane si scutece, de parca farmacia şi spitalul s-ar fi mutat la tine în dormitor. Unde mai pui că, daca din greşeala ai ajuns la oglindă, ai pierdut instant 3 zile din viață, văzându-te întristnandu-te în ce hal arați.
Relaxează-te, şi noi, alte milioane de femei am trecut prin asta, ba mai mult, predecesoarele noastre mamici, bunici, au experimentat aceste trairi cu mai multă greutate, pentru ca nu aveau apă caldală, scutece de unica folosință, nu aveau concediu maternal şi multe altele.
Ca sa n-o mai lungesc prea mult, caci sigur bebe e pe undeva numărând în câte secunde să strige după tine, iată 3 lucuri care la mine au funcționat, să ies din depresia post-natală:
- Dacă nu îți face plăcere, renunță la compania rudelor şi vizitatorilor pentru o vreme.
- Revino cât mai repede la activitățile de dinainte de bebe / sarcină.
- Caută să te energizezi, aranjează-te, dormi şi ai grijă de tine.
Dacă mai ai timp să citesti, mai jos am detaliat CUM POTI SA APLICI acestea.
1. Renunță la îngrijitori şi la oaspeți.
Tocmai ai născut, bebe e nou în casă, nou în familie. Sunt clipe unice şi ar trebui să se petreacă între mamă, tată şi copil. Acomodarea şi perioada de cunoaştere reciprocă e primul capitol al maternității, iar daca e si la primul născut e crucială pentru relația mama-copil.
Încearcă să fiti doar voi, nu e nevoie să apelezi la bunică, oricât de ofertante ar fi ele, bineintentionate, e posibil să îți afecteze echilibrul , mai ales dacă deja simți că ai întâmpinat probleme emoționale.
Nu-ți fie frică, te vei descurca, un bebe nou-nascut nu are nevoie de 4 mâini ingrijitoare, doar de două brațe calde. Pentru baie şi alte lucruri, te poate ajuta soțul.
Amana vizitele. Sunt deranjante şi inutile.

Este greu să spui rudelor şi prietenilor să amane vizitele, dar va trebui să găseşti o modalitate să le explici că nu te simti bine să primeşti vizite, bebe este încă foarte mic si aveți nevoie de odihnă. Dacă sunt cu adevărat pentru voi, vor înțelege şi nu se vor supăra.
2. Revino cat mai degraba posibil la activitățile zilnice.
Încet-încet, fără să neglijezi copilul, reia cate-o activitate-două, dintre cele pe care le obisnuiai. Poate o factura, poate o comanda, cumparaturi, orice care te face să te simți puternică şi importantă. Să nu te lasi pradă victimizării şi lamentărilor interminabile.
Obişnuieşte-te că de acum esti super-woman şi va trebui să faci tot ce ai făcut înainte plus îngrijirea şi educația copilului.
Relaxează-te, dacă te afli chiar la început, ai timp să iei lucrurile treptat. Încă ai răgazul de a planifica un nou stil de viață, de a te organiza şi de ce nu, dacă tot e un nou început, să începi nişte schimbări pe care ți le-ai fi plănuit demult.
3. Caută să te energizezi, aranjează-te, dormi şi ai grijă de tine.
Uşor de zis, greu de făcut. Începem cu somnul: dormi când doarme copilul. Poate ai tot auzit asta, deci e cât se poate de bun sfatul.
Apoi hidratează-te, bea multă apă, mai ales dacă alăptezi, foloseste fară ezitate toate cremele de față, ochi, anticearcane, hidratante si ce mai găseşti pe acasă. Foloseste ulei sau crema pentru burtică şi sâni în continuare, (sper ca ai început din sarcină, pentru elasticitatea pielii).
Fă gimnastică uşoară, exerciții adaptate perioadei post partum în care te afli. Chiar şi cu bebe în brațe, fă mişcare şi nu lăsa timpul să treacă, atentie! Timpul trece în defavoarea ta!
Stiu că nu ai timp nici de duş, dar încearcă să te piepteni, sa te machiezi discret. Te va ajuta să te simți mai bine, atunci când te vei uita în oglindă, dar contribuie la arsenalul pentru mentinerea atractiei soțului față de tine. Nu e un aspect de neglijat, din contra. Ar trebui să dedic un articol întreg despre cum mentii flacăra aprinsă în toată perioada de lăuzie, cât şi după. Pentru moment, e suficient să fii liniştită şi frumoasă, ca el să te priveaacă cu toată dragostea pe care o meriți.