Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.

Purcari lansează un “Manifest pentru neschimbare” – o idee neobişnuită în vremuri ce par mai ales ale schimbării. Este un manifest retrograd, cumva? Un apel la apărarea dogmei, o probă de împotrivire la evoluţie, un gest reacţionar?

Nici una dintre acestea.

Este un recurs la repere, aproape ca-n legile fizicii: pentru a putea percepe şi măsura schimbarea, e nevoie de un sistem de referinţă. De puncte fixe, în funcţie de care să măsori şi să evaluezi schimbările sistemului.

Purcari ne propune “adevăratele valori” ca sistem de referinţă: repere stabile, verificate în timp, care rezistă sau nu sunt influenţate de schimbare. Valori morale, de exemplu; solidaritatea are aceeaşi semnificaţie dintotdeauna. Cinstea, la fel. Adevărul. Binele, în numeroasele lui forme, are mereu aceeaşi esenţă. Eroismul, indiferent de modurile în care e contestat. Altruismul, oricum ar fi exprimat. Şi altele, multe alte valori stabile, neinfluenţate de schimbările lumii înconjurătoare, valori pe care fiecare are a şi le descoperi, în viaţă, ca să nu şi-o irosească trăind-o.

Glossa lui Mihai Eminescu însoţeşte “Manifestul pentru neschimbare” – descrierea perfectă a importanţei valorilor autentice. Iată:

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu ramâi la toate rece.

Cum răspunzi? Când te-ai întrebat şi când ai socotit ultima oară “ce e rău şi ce e bine” în ce “te-ndeamnă (şi) te cheamă”?

Nu sunt lucruri mărunte. Vă reamintesc, Purcari este acea companie de vinuri de mare tradiţie din Republica Moldova ce aproape că a fost ucisă de câteva embargouri abuzive ordonate de Rusia, de fiecare dată când Chişinăul a dat semne de independenţă şi de reorientare spre România şi spre Europa. Ca să supravieţuiască, Purcari a apelat la solidaritate – a românilor şi a restului Europei. Drept rezultat, azi, cota rusească în vânzările vinăriei Purcari este mai mică de 16%, de la 90% în anii 2000, şi noul embargo rusesc aproape nu mai are semnificaţie. În schimb, Purcari vinde din ce în ce mai mult în Europa – numai în România, vânzările au crescut cu 250% anul trecut, vinăria de peste Prut devenind lider emergent pe piaţa autohtonă a vinurilor premium (sursa).

Vedeţi? Unele lucruri se pot schimba dramatic, dar adevăratele valori rămân mereu aceleaşi.

Iar dacă n-aţi gustat niciodată un Purcari, încercaţi. Un Negru de Purcari exprimă mai bine decât orice altceva recursul la valori fundamentale.

Sursa

http://www.petreanu.ro/ 

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare