Astăzi este Sarbatoarea Păcii și făcând mai multe activități și discuții cu fii mei pe această temă m-am gândit să vă împărtășesc despre masa păcii, ce simbolizează ea în pedagogia Montessori și ce rol are în rezolvarea conflictelor.
Rezolvarea problemelor la masa păcii
Când copiii au nevoie de ajutor pentru a-și rezolva disputele, îndrumați-i spre masa păcii.
Uneori copiii se ciondănesc cu frații sau cu prietenii – poate începe de la
ceva minor, cum ar fi al cui este rândul să se joace cu o jucărie, sau de la ceva mai serios, de exemplu prieteniile. Uneori ajung într-un punct în care sunt prea furioși ca să mai discute rațional. Atunci se face apel la masa păcii, care le oferă un loc unde să se liniştească în timp ce urmează un ritual menit să oprească cearta, înainte ca situația să scape de sub control.

Masa păcii este, de obicei, o masă specială pentru copii, cu două scaune, un clopoțel și o floare sau un ornament care simbolizează pacea, poate un trandafir, o ramură de măslin sau un porumbel. Dacă nu aveți prea mult spațiu la dispoziție, sunt suficiente două scaune, un covoraş într-un colt al camerei sau un loc anume pe scări. După ce copiii se familiarizează cu ritualul, ei se duc la masa păcii fără să fie îndemnați; alteori, părinții sau un frate mai mare văd că e pe cale să izbucnească un conflict și le sugerează celor implicați să își rezolve problema la masa păcii.
Odată ajunși aici, are loc un anumit ritual. Copilul care se simte cel mai nedreptățit pune o mână pe masă și alta pe inimă, dând de înțeles că spune adevărul. Apoi se uită la copilul cu care s-a certat, îi spune numele și îi explică ce simte în legătură cu ce s-a întâmplat și cum și-ar dori să fie rezolvată neînțelegerea.
Nu-i așa că e minunat? Eu folossc acest ritual în familia mea, în special pentru copii, pentru ca mi se pare deosebit de important să le cultiv aceaste valoari ale recunoașterii emotiilor și cauzelor care conduc la resimțirea lor, dar mai ales soluționarea lor. Dar nu ar strica un obieci și în rândul adulților din familie, care să meargă acolo ori de câte ori simt că au ceva de împărțit, tensiuni acumulate sau emoții puternice. Ca să fie mai definit, această zonă poate fi chiar zona de relaxare sau citit.
Iată câteva exemple culese de la familii sau grădinițe Montessori




