Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.
Caută

Metoda Montessori sub lupa stiintei

Maria Montessori şi-a creat pedagogia cu mai bine de o sută de ani în urmă, pornind de la observarea directa a mii de copii. A trebuit să treacă multi ani pentru ca, prin intermediul studilor stiintifice, să se poată da o explicatie pentru tot ce a descoperit ea; dar, chiar şi în prezent, timpul continuă să-i dea dreptate, iar noile descoperiri in domeniul neuroştintei nu fac altceva decât sa valideze metoda şi filosofia ei. Există cel putin opt principii de bază ale pedagogiei Montessori care au fost demonstrate ştiintific: (Lillard 2008)

1. Mişcarea şi capacitațile cognitive sunt strâns legate, iar mişcarea este necesară pentru gândire şi invătare.
2. Capacitatea de învătare şi starea de bine se imbunătătesc când persoana respectivă simte că detine controlul asupra propriei vieti.
3. Se învată mai bine când există un interes pentru ceea ce se invată.
4. Oferirea de recompense externe pentru realizarea unei anumite activităti (inclusiv notele bune pentru un examen reuşit) are un impact negativ în ceea ce priveşte motivatia, atunci când nu se mai oferă acele recompense.
5. Procesul de invarare se imbunatăreşte cand copiii lucreaza in grup si colaboreaza intre ei.
6. Procesul de invatare este mai eficient când se lucrează intr-un context semnificativ decât atunci când are loc într-un context abstract.
7. Anumite forme de interactiune intre adult şi copil optimizează rezultatele copilului
8. Ordinea in mediul exterior este favorabilă dezvoltării copilului.

Dar ce se poate spune despre neurostiintă? In ultimii ani se revolutionează modul de a întelege creierul omului şi functionarea acestuia, ceea ce ne determină sä regandim modul de a invăra şi de a educa. Deasemenea, aceste descoperiri demonstrează validitatea pedagogiei Montessori, aşa că eu cred că merită osteneala să ne oprim putin asupra accstui subiect.

Neuroştiinta
Când Steve Hughes se referă la Montessori numind-o „cea mai bună metodă de a învăta bazată pe dezvoltarea creierului”, ştie bine despre ce vorbeşte. A fost preşedinte al Asociatiei Americane de Neuropsihologie Pediatrică şi a studiat multi ani beneficiile pe care educatia Montessori le are in dezvoltarea neurologică.

Recomandare

Printre alte vreo 10, tocmai ce-am terminat de parcurs si aceasta carte. E excelenta, o recomand. Metoda Montessori expusa cu exemple si aplicatii practice, usor de adoptat de catre oricine are deschidere si chef de joacă bună. Am cautat-o pe libris sa va dau si link, o gasiti aici: „Cum sa cresti un copil extraordinar cu Metoda Montessori

Facebook
Twitter
Email
Picture of Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare