Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.

Reduceți numărul de „nu”-uri adresate copiilor

De curand am parcurs si cartea „Cum sa cresti un copil extraordinar prin metoda Montessori” – Tim Seldin

Am recomandat-o pe retelele de socializare pentru ca o consider fundamentală în educația copiilor, mai ales celor care doresc să aplice Montessori.

Vreau sa marturisesc surprinderea mea cand am vazut ce feedback primesc, reactii la postari, mesaje private, in care eram intrebata unde se gaseste cartea, etc. M-am bucurat tare si m-am pus de impartit linkuri. Iată aici, pe libris, am gasit eu cel mai bun pret în prezent, cu livrare gratuită:

Cum sa cresti un copil extraordinar prin metoda Montessori – Tim Seldin

Fragment din volum:

„Reduceti numarul de „nu”-uri

Mai devreme sau mai tarziu, toti copiii vor spune cu incapatanare: „Nu, nu vreau!” Aceasta este o lupta clasica pentru putere care incepe in jurul varstei de doi ani si adesea continua toata perioada copilariei si a adolescentei. Multi oameni numesc etapa de inceput „cei doi ani teribili”. Dar nu trebuie sa fie asa — nici cu cei de doi ani, nici cu cei mai mari (vezi dreapta). Luptele pentru putere apar in situatiile in care parintii si copiii sunt hotarati sa faca doar cum vor ei si nimeni nu e dispus sa cedeze. Fiecare se simte, asadar, frustrat si amenintat. Parintii au senzatia ca li se contesta autoritatea. Copiii se simt lipsiti de putere si incearca sa-si afirme autonomia si sa stabileasca un echilibru de forte in relatia lor cu parintii.

Nu pedepsiti, indrumati

Amenintarile si pedepsele nu sunt caile potrivite pentru a-i invata pe copii sa se poarte frumos. Cand acestia sunt furiosi sau isi afirma independenta, deseori se poarta urat si nu le pasa daca sunt pedepsiti. Pe de alta parte, copiii care cedeaza la amenintari si sunt afectati de pedepse doresc cu nerabdare sa ne faca pe plac si sa ne recastige dragostea. In mod evident, acesti copii vor raspunde la fel de bine la oricare alte forme de disciplina. Desi pedepsele par sa produca rezultate de moment, rareori dau roade durabile, ele functionand doar daca celui in cauza ii pasa.

Invatati-va copilul sa faca lucrurile corect si puneti accentul pe partea pozitiva. Nu folositi insulte si cuvinte aruncate la nervi, chiar daca nu e mereu usor. Si mai ales incercati sa nu adresati copilului intrebari retorice de genul: „De cate ori trebuie sa-ti spun…?”, la care raspunsul corect ar fi: „Nu stiu, tata! De cate ori trebuie sa-mi spui?” Daca puneti o intrebare nepotrivita, mai mult ca sigur veti primi un raspuns pe masura.”

FRAGMENTE DIN „CUM SA CRESTI UN COPIL EXTRAORDINAR PRIN METODA MOMTESSORI” – TIM SELDIN

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare