Există și în parenting, ca în orice știință, câteva principii sau mai bine spus direcții, separate de teorii și stiluri pedagogice diferite.
Însă până sa ajungem la pedagogie, eu am învățat un lucru: parentingul este despre noi, părinții. Înainte sa începi sa citesti cărți de parenting, ordinea firească ar fi oarecum, prima dată dezvoltare personală și abia apoi noțiuni de educație si psihologia copilului.
Dacă ai înțeles că parenting este despre cum TU esti în raport cu COPILUL, primul pas spre echilibru e deja făcut.

O scurtă identificare a propriilor conportamente, convingeri si valori personale, te pot conduce spre unul sau mai multe crezuri din parenting, pe care sa le poti aplica apoi, pentru ca și aici, e ca la diete, nu funcționează dacă le combini sau le aplici doar pe jumătate, sau doar pe perioade scurte.
Iată așadar, care cred eu ca sunt 5 principii fundamentale care stau la baza unui parenting sănătos, securizant și blând.
Fii conștientă, trăiește în prezent!
Despre parenting conștient probabil ati auzit des. Până sa imi dau seama ca e același lucru cu a trai ancorat în realitate, in prezent, a fost nevoie sa imi dau seama ca, acelasi TOLLE care a trezit o lume intreaga cu „Puterea prezentului” a scris acest titlu care îmi bântuie în minte cam de când am copil: „Parenting constient„. Pandora. Atat pot sa spun. O recomand din suflet! Abundă de principii simpliste, dar revelatoare pentru mumte din mintile închise.

Fii în permanență conectată la copil!
Lacrimi si crize de furie scrisa de Aletha Solther mi-a fost recomandata in repetate rânduri de catre cunoscuți, printre care și 2 psihologi. Filosofia promovată în acestă carte are la bază o metoda de conectare cu copilul, despre care se spune că:
- Îi ajuta pe bebelusi sa doarmă toata noaptea;
- Previne problemele comportamentale;
- Sporeste puterea de concentrare a copiilor;
- Reduce agresivitatea si hiperactivitatea;
- Îi ajuta pe cei mici sa se vindece de stres si traume.
Click pe carte pentru comanda

Da-i libertate copilului!
Copilul tau nu este o parte din tine, creierul lui nu este o anexa a creierului tau cum nici mainile lui nu sunt o prelungire a mainilor tale.

Ai grijă să fii bine tu, întâi, ca să poată fi bine si ceilalți
Urania Cremene spune, nu rar, ca parentingul nu este despre copii, ci este in primul rând despre tine.
„Vrei sa iti spun un secret despre mami” e o carte jovială, familiară pentru ca e scrisă de mother icon-ul Ioana Macoveiciuc, și nu stiu cum se face că tot ce vorbeste ea se aplică noua, tuturor, mai bine decat indrumarile autoarelor straine. O recomand cu incredere!

Fii blând și afectuos cu copilul tău!
Nu uita niciodată ca afecțiunea arătată copilului e cel mai bun pansament, cel mai bun tratament și cel mai ee preț cadou. Nu uita nici o clipă ca afecțiunea e cea care împacă, convinge, linișteste, încălzește și veselește copiii.
O recomandare dintre zecile de carti bazate pe comunicare si afectiune este Intre parinte si copil – comunicare afectuoasa – scrisa de Dr. Haim Gin

