Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.

Steriletul – informații generale

Steriletul este una dintre cele mai vunoscute metode contraceptive. Este practic un mic dispozitiv (de obicei în forma literei T), care se instalează la medicul ginecolog (tot el il si scoate).

Steriletul ca metoda, protejeaza de o sarcină nedorită cu o acuarete de aprox. 99%. Deci cam cât au şi pilulele contraceptive.

Spre deosebire de anticoncepţionale, cărora cumva le duci grija toată ziua, căci trebuie înghiţite, de sterilet vei uita că există, deoarece, dacă totul merge bine, îl poţi purta între cinci şi zece ani, în funcţie de model, fără să îţi mai baţi capul.

Steriletul este implantat în uter, iar firele lui de control – care îi permit doctorul să îl scoată, dar şi ţie să îţi dai seama că e în poziţia potrivită – ajung până în vagin. Ca să lămurim asta din capul locului – nu le vei simţi în timpul actului sexual, dar dacă asta se întâmplă, ele pot fi scurtate de către ginecolog.

De asemenea, steriletul în sine nu reprezintă niciun pericol pentru penis, care nu ajunge până la dispozitiv, în uter.

De câte feluri este steriletul?

Există varianta de cupru şi există varianta pe bază de hormoni. Ambele tipuri au aceeaşi misiune clară – să atace şi să ucidă spermatozoizii. În plus, acţionează şi în zona unde ar încerca să se implanteze şi un eventual ovul fecundat.

Conform CSID, cel hormonal distruge spermatozoizii şi face mucusul din colul uterin atât de gros şi lipicios, încât sperma nu mai poate trece pe acolo, spre uter. Cuprul este toxic pentru spermatozoizi şi face ca uterul să producă un lichid care dăunează spermei. Cel cu cupru poate acţiona şi 10 ani de la introducere, iar cel hormonal – 5 ani.

Steriletul – avantaje şi riscuri

Primul avantaj este rata mare de protectie – 99 %. Apoi, se mai spune că cel hormonal reduce cantitatea sângerării la menstruaţie, dar şi crampele. Unele studii îl laudă şi pentru că ne-ar feri de cancerul de endometru, iar unele voci spun că în cazul lui nu există acel risc al luării în greutate de care auzim uneori vorbindu-se în cazul pilulelor.

Riscuri

Ajungem, şi la riscuri şi aflăm că cel de cupru ar fi pe dos faţă de celalat tip- adică ar putea provoca menstruaţii mai consistente şi mai dureroase. Există şi riscul – extrem de mic, e drept – ca dispozitivul să perforeze uterul, cel mai adesea când este introdus. Apoi, trebuie spus şi că uterul îl poate expulza în vagin, de obicei în primele luni după introducere.
Să nu uităm nici că steriletul nu ne protejează de bolile cu transmitere sexuală, deci este o soluţie pentru o relaţie stabilă, de durată. Poate la dezavantaje trebuie să punem şi costul ridicat al dispozitivul şi al implantării lui – câteva sute de lei.

Steriletul – cine îl poate purta şi cine nu

Se spune că dispozitivul intrauterin este un prieten mai de nădejde pentru femeile care au fost însărcinate. Cele care nu au fost, pot simţi dureri şi crampe după ce sterilet este implantat. Dar nu este o regulă şi nu înseamnă că ele ies din discuţie când vorba de această metodă contraceptivă.
Steriletul s-ar putea să nu fie alegerea potrivită dacă aveţi o boală cu transmitere sexuală sau aţi avut cu trei luni înainte de implantare, aveţi o infecţie activă în vagin sau col, aveţi o boală inflamatorie pelvină, luaţi anticoagulante, aveţi o infecţie uterină după naştere, aveţi o alergie la cupru.
Oricum, acestea nu sunt unicele contraindicaţii, o discuţie cu medicul este obligatorie înaintea alegerii steriletului. Simt că vă mai stă o întrebare pe limbă aşa că vă spun că studiile nu au arătat că dispozitivul intrauterin poate afecta fertilitatea pe termen lung. Cu alte cuvinte, ea revine la normal după îndepărtatea lui.

Surse: csid.ro

Pareri si narturii de la mamici:

Eu am sterilet de 1 an ..sunt foarte Ok ..nu ma deranjează absolut nimic nu este riscant deloc …acum depinde in primul rând ce sterilet v ați pus ..ca sunt și la 20 lei ..e normal sa rămâi cu sterilet de 20 lei și sa mai dai și de o doctora care nu îl pune bine mie mi a recomandat ginecologul steriletul …a costat 600 lei sunt foarte mulțumită de ginecologul meu ..merg numai la el de 6 ani .

.

Eu mi am pus de un an si ceva dar nu ma simt bn mereu cu el si m am decis sa il scot

.

Pe mine m-a cam durut, de ce sa mint!? Plus ca mi-a venit rau după! Am leșinat putin dar probabil depinde de la persoana la persoana!

.

Eu am cezariana prima fetita iar a doua fetita natural si am sterilet de 1 an. Nu am simtit nimic cand mi la pus doctorita + ca ma simnt ok. O seara placuta 

.

Mama mea a ramas insarcinata cu sterilet

.

prietena mea a rămas însărcinată cu anticonceptionale…asa ca …

.

Eu am dat 150 dar cred ca era inclus si onorariul doctorei in pretul lui

.

Nu stiu ce sa zic dar sunt cazuri foooooarte rare sa rămâi cu sterilet bun ….acum sti ..depinde și de sterilet și de doctor și de organismul tău 

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare