Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.
Caută

Tulburarile de vorbire pot fi corectate la orice varsta. Poti programa chiar astazi o consultatie.

Cu toate că majoritatea celor care vin la logoped sunt părinți cu copii cu diferite dificultăți de limbaj sau de vorbire, acest lucru nu înseamnă că nu există și adulți care să întâmpine asemenea dificultăți. Majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate la orice vârstă, chiar dacă exista anumite caracteristici specifice corectării, influențate de vârsta persoanei cu care se lucrează.

Bondici Alexandra, psiholog în cadrul Hyperclinicii MedLife, menționează cele mai frecvente tulburări de limbaj și de vorbire la adulți:

  • tulburările de pronunție, în care este afectat un singur sunet sau o singură grupă de sunete (de obicei „R” sau „S”) sunt specifice adulților care au fost în urmă cu ani de zile copii cu dislalii polimorfe, dar care nu au fost duși la logoped
  • tulburările de ritm și fluență (precum bâlbâiala) pot avea originea în copilărie, ca urmare a unor evenimente intens trăite în plan emoțional, iar la vârsta adultă pot surveni ca urmare a unor probleme neurologice sau a unui atac cerebral
  • tulburările de scris/citit (dislexia sau disgrafia) pot avea printre cauze tulburări ale motricității și psiho-motricității, o manieră nepotrivită de însușire a abilităților de scris-citit în clasele primare, precum și existența altor tulburări de vorbire, care se transpun, la vârsta școlarizării, în scris-citit; dacă nu se intervine logopedic la vârsta copilăriei, dificultățile persistă la vârsta adultă
  • tulburări polimorfe ale limbajului (afazia); printre cele mai frecvente cauze menționăm: accidente vasculare cerebrale, infarct sau traumatisme cerebrale, tumori cerebrale, infecții diverse.

Terapia tulburărilor de limbaj cuprinde activități care impun dezvoltarea armonioasă a mai multor planuri și implică realizarea de programe individualizate, în funcție de specificul nevoilor fiecăruia.

Domnișoara psiholog îți stă la dispoziție pentru o discuție detaliată și un plan personalizat, în vederea îndepărtării acestor probleme. Apelează 0259 960 pentru o programare.

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare