Cu toții întâmpinam situații care ne blocheaza atunci cand promovam afacerea in social media, fie in a trannsforma munca in bani fie in a o mentine la un nivel constant si eficient. Iata o serie de motive pentru care vanzarile nu au loc:

1. Mesajul nu este autentic.
Sa stii ca aproape mereu consumatorul simte cand mesajul nu este autentic. Ce inseamna autentic? Inseamna sincer, original, specific, real, obiectiv si relevant.
Poate esti tentat sa crezi ca atunci cand vorbim de marketing si de strategie, o doza de ipocrizie este inevitabilă si cu scuza asta o dai inainte atunci cand reproduci clișee neoxigenate in anunturi sau in descrieri.
Poți crea postări simple și autentice, care să aibă impactul dorit foarte ușor.
Iata cateva repere pentru a-ti regasi sau restabili autenticitatea in postari:
- scrie ca si cum te-ai adresa personal unui grup de 4-5 persoane cunoscute, respectabile, carora te recomanzi impreuna cu produsul / serviciul tau;
- nu scrie nimic din ceea ce nu ti-ar placea sa citesti / auzi;
- nu scrie banalități menite doar să umple rândurile;
- nu repeta formulări folosite de concurenții tai, sau folosite în general;
- foloseste un limbaj adaptat categoriei de consumatori;
- ascoiaza imagini relevante, de preferat originale.
2. Nu ești perseverent în campaniile de marketing sau în fluxul de postări
Da, trebuie sa fii perseverent ca să ai rezultate, se aplică și aici. Însă în cazul social media, lucrurile stau putin altfel, in sensul ca, o prezenta constanta nu e musai sa insemne postari de 2-3 ori pe zi. Dincolo de efortul de a face asta, s-ar putea ca in unele domenii, acolo unde nu este o comunitate tinta formata sau dimpotrivă, unde clientii nu sunt unici, se prea poate sa strice o astfel de abordare.
Asadar aveți grijă sa vă promovati produsele constant, atunci cand sunt stocuri noi, lichidari, promotii, dar nu fara masura. In cazul serviciilor, se analizeaza fluxul de vizitatori unici vs. vizitatori constanti, fani activi… e mai complex, dar ideea ramane aceeasi: fara exagerare, dar constant.

3. Nu investești timp și resurse financiare
Vorbeam zilele trecute cu o prietena, care imi spunea că stă o gramadă ca să facă un story reușit pe instagram. Știu. Nu mai vorbesc de o postare pe pagina de business sau, mai mult decat atat, optimizarea ei.
Pentru o singura postare (satisfăcătoare) eu creez sau prelucrez imaginea (1), scriu mesajul – ce vreau sa transmit (2), prelucrez textul pana ajunge la forma perfecta – adica imi aleg cu grija cuvintele, mai sterg o virgula, mai pun un emoji (3), postez acolo unde am nevoie (4), promovez sponsorizat (5 și e optional), postez pe grupuri, adaptat (6) si apoi încă (7)(8) si (9) care sunt secret.
Am expus în manieră ușor umoristică dar cât se poate de sincer și real, apropos de motivul nr.1, pentru a înțelege că timpul, investiția financiară și pasiunea sunt imperios necesare.
4. Nu folosești toate instrumentele puse la dispoziție de social media.
Legaturile dintre retele devin din ce in ce mai complexe si instrumentele de marketing sunt in permanenta updatate. Daca vrei sa beneficiezi din plin de eficienta si sa te bucuri de rezultate trebuie sa inveti sa le folosesti.
În timpul liber navighează și testează. „Facebook a introdus optiune noua la story. Ok, hai sa vedem in ce fel ma ajuta asta pe mine, in business-ul meu.”

5. Campaniile nu sunt optimizate corect sau suficient de bine
Stii despre ce vorbesc. Despre aruncatul de bani pe fereastră, pe postari care nu îți aduc follow up. Sau postări care nu au fost specifice, relevante sau eficiente. O postare eficientă e aceea care conduce cat mai multi clienți spre vânzare în cel mai scurt timp. Dacă nu ai nici o idee despre cum să faci asta, ma poți contacta și fie te ajut eu, fie te trimit la specialiștii cu care lucrez și pe care ma bazez acolo unde capacitatea mea e depășită.