Campania Exista cariera si dupa bebe – o miscare care a creat interes în jurul comunității de mămici „Pe tocuri cu familia” si care a adunat sute de participante ei membre in campania „Usi deschise femeilor” a fost initiata cu un an in urma.
Campania a pornit din dorinta de a impartasi cu alte mame sfaturi, incurajari, instrumente si suport pentru a se mentine, a creste si a se dezvolta profesional in acest timp, de pauza in cariera, cand, se intampla acel fenomen de abandon al carierei din partea femeilor.
Program si speakeri:
☆ „Sunt potrivit ca antreprenor sau nu – care sunt trasaturile unui antreprenor” – Alexandra Giuffrida – antreprenoriat femei
☆ Exista cariera si dupa bebe” – psiholog Sofia Laza
☆ „Pune-ti visul la incercare” Alina Ierugan – dezvoltare personala
☆ „Copii obositi de pariniti” Hermina Popa – dezvoltare personala copii
Hermina Popa a fost una dintre speakerii invitati sa vorbeasca despre subiectul copiilor in raport cu statul acasa sau dimpotriva, cariera mamei.
Pe subiectul „Copii obositi de parinti„, aceasta a scos in evidenta semnalele de alarna care survin atunci cand parintii se preocupa exclusiv de copil. Mamele care nu merg la lucru au tendinta de a da copiilor activitati peste activitati, fara a-i lasa timp sa copilareasca sau sa se regaseasca prin joc. Deasemenea si timpul liber al copilului este important, inclusiv acel timp de „plistiseala” care ajuta copilul sa isi dezvolte imaginatia.
Deși nu sunt mămică, în fiecare zi caut tot mai mult să mă dezvolt și să evoluez, iar aceste aspecte au fost esența evenimentului! „Există carieră și după bebe“ a însemnat, din punctul meu de vedere, curaj, încredere, vis și ambiție! Pare un eveniment doar pentru mame, dar de fapt nu e așa: este unul pentru tine ca femeie, pentru copilul tău, soțul tău, iar mai departe pentru următoarele generații. Mi-a plăcut mult să vorbesc despre „copiii obosiți de părinți“ – este un subiect foarte drag mie – și despre cât de important este să ne rezolvăm propriile traume, astfel încât relațiile noastre cu ceilalți, inclusiv cu copiii, să fie mult îmbunătățite. Pentru că schimbarea începe cu tine și rezultatele se văd apoi și în exterior! Felicitări tuturor celor care au fost implicați în acest proiect atât de frumos!
Evenimentul s-a adresat în special mămicilor care se află în concediul de îngrijirea copilului. Aceste mămici se pot simți oarecum îngrijorate de perspectiva de a relua munca la finele acestui concediu. Acest lucru este firesc pentru că în perioada imediat următoare nașterii, concentrate fiind pe ocrotirea puiului și construirea unei relații viabile cu acesta, unele lucruri la care mămicile fost foarte bune înainte de a naște (relații, carieră, cunoștințe acumulate la diferite școli absolvite) pot să pară că nu mai sunt la același nivel ca înainte. Dar asta se întâmplă strict pentru o scurtă perioadă de timp.
În cadrul seminarului le-am încurajat pe mămici să își recâștige încrederea în faptul că pot face față provocărilor fizice și mai ales emoționale care pot să apară în momentul reluării activității. De asemenea, am explorat împreună care sunt opțiunile pe care le au mămicile, vis a vis de întoarcerea la muncă: reluarea vechiului serviciu sau schimbarea. În ceea ce privește schimbarea am relevat că aceasta se poate face atât prin schimbarea locului de muncă folosind ceea ce deja au în bagajul de cunoștințe, dar și schimbând domeniul pregâtindu-se să învețe o altă meserie și/sau să devină antreprenori. Fiecare schimbare are „costurile” ei materiale, fizice și emoționale și împreună cu mămicile prezente le-am explorat, atât cât a permis cadrul acestui seminar. Ținând seama de faptul că acum, chiar după nașterea unui copil în ciuda oboselii ele se află într-un moment de grație în care au capacitatea să realizeze orice își propun, le-am încurajat pe mămicile prezente să analizeze cu atenție toate resursele materiale și umane pe care le dețin, astfel încât să decidă cât mai corect pentru ele și viitorul lor „cariera de după bebe” – psiholog Sofia Laza (foto)
La finalul prezentarii sale, mămicile au completat un test oferit de Sofia Laza, care le-au ajutat sa descopere profilul lor ocupațional, punându-le la dispoziție încă un instrument ajutător valoros în ajutorul deciziei de carieră pe care o au de luat în acest moment de cumpănă.
Un eveniment care le-a ajutat pe femeile din sala sa isi descopere caracterul, le-a facut sa inteleaga diferenta dintre nevoile copilului si nevoile parintelui dar de asemnea le-a dat un imbold sa inteleaga ca ele au capacitatea de a face multe lucruri frumoase pe langa familie – Roxana Iuhasz – manager si antreprenor – membra a comunitatii Pe tocuri cu familia
La seminar a fost prezentă și Carmen David Alexa- blogger, are este implicata activ in comunitate si in campaniile noastre. Pentru ca este si impresiile sale sunt un pion important in feedback-ul ofetit, am sa va arat si voua ce spune despre acest subiect.
Carieră după bebe
După ce am născut, eu m-am „angajat” pe un post nou. Cel de mamă. Astfel că m-am dedicat complet responsabilităților din fișa postului (ce este în continuă schimbare).
Cu trecerea timpului și odată cu experiența acumulată pe poziția curenta, am început să am și alte preocupări pe lângă acest full time job.
Și participarea la această întâlnire am vazut-o ca un team building. Am venit cu super informații și cu perspective schimbate. Aș mai participa cu drag la astfel de întâlniri. Am scris mai pe larg impresiile personale despre întâlnire pe Blog ->
Cand ai fost insarcinata, iar dezvoltarea fatului ti-a fost monitorizata la echograf, probabil ca specialistul ti-a atras atentia asupra ochilor fatului. Intr-adevar, la echograf se
La inceputul perioadei scolaritatii mici (6/7-10/11 ani), copilul se afla in faza decentrarii de sine, a eliberarii din etapa narcisica, egocentrica, si intra in lumea