Statisticile interne într-o companie sunt de o importanță capitală, mai ales când avem de a face cu un număr mare de clienți, comenzi, lead-uri, etc.
Companiile mari au fie un departament separat care se ocupă de organizarea, arhivarea bazelor de date şi statistica informaţiilor. Alte companii, şi mai mari, comamdă aceste studii de piață, de opinie, direct firmelor de profil asupra consumatorilor.
În orice companie se poate face asta însă si cu resursele şi instrumente uzuale pe care le avem la îndemână. În funcție de obiectivul urmărit, primul pas este să se înregistreze informațiile care vizează acel subiect.
Iata cateva optiuni, usor de realizat şi în absența softurilor sau programelor, recomandate si in cazul companiilor mai mici.
1. Primul pas e sa identificam Ce ne intereseaza?
Ce informații pot fi urmărite:
- Informații privind categoria şi nişa de clienți (varsta, sex, studii, locatie, etc) extrem de importante pentru campaniile de marketing.
- Informații reritoare la proveniența clienților. Si acestea sunt de referință pentru campaniile de marketing. Putem afla de unde provin majoritatea clientilor doar întrebandu-i.
- Perioadele de varf, raportat la timpul zilei, timpul saptamanii, timpul lunii si al anului / sezonului. In functie de asta se pot optimiza resursele si se pot restabili timpii de lucru.
- Evolutia cifrelor si a volumelor, importante pentru managementul intern al companiei. Din aceste informatii putem depista progrese sau regrese, scaderi sau cresteri, pe care de multe ori nu le resimtim imediat.
Pasul 2. Colectare date
O persoana responsabilă cu organizarea documentelor, secretar sau asistent managerul poate realiza acest lucru cu usurinta. Sau, fiecare operator in parte, poate primi aceasta sarcina, de a colecta
În tabele de tip Excel se pot nota o infinitate de informatii. In functie de ce ne intereseaza
Pasul 3. Înregistrare date şi elaborare analize periodice.
Se recomandă deschiderea unui document în care să se înregistreze separat pe perioade date, informațiile culese si filtrate. Se pot alege săptămânal, lunar, sezonier, etc, în funcție de dinamica activității şi a fluxului de interacțiuni. Dacă acestea sunt mai dese, se recomandă a fi preluate şi elaborate o dată pe săptămână. Exemplu, la un magazin onli e unde au loc zeci de comenzi pe zi. În cazul afacerilor cu proiecte mai ample, unde sunt procesati 2-3 clienți pe lună, nu are sens să se elaboreze statistici mai des de o data la 3 luni.
Pasul 4 (optional) Grafice de evolutie
Spun ca sunt optionale pentru ca practic, odată elaborate cifrele, rezultatele sunt clare. Ce este frumos însă la grafice, e că le poți prezenta şi celorlalți din firmă, sau clienților, fiind uşor de citit, uşor de înțeles dar mai ales, impresionante, pentru ca sunt de impact. Fie ca vrei sa evidentiezi un succes, fie că vrei să tragi un semnal de alarma in randul operatorilor, te poti folosi de grafice, pe care le poti discuta în sedințe, de pildă.
Le puteti realiza cel mai simplu intr-o prezentare PowerPoint sau in Word.
Pasul 5. Interpretarea datelor – Analiză finală.
Pentru o analiza mai complexă, se recomanda sa se confrunte informațiile colectate din toate sursele ( exemplu: Analytics, Statistici din social media, etc)
Impreună cu managerii din celelalte departamente, se interpretează datele confruntând bilanț contabil, intrări, etc.
Cu informatiile obtinute se pot trasa mai multe concluzii. In timp ce unele informatii sunt valoroase pentru optimizarea campaniilor de promovare ale companiei, altele releva date importante legate de dinamica pietei. Altele sunt importante pentru a intelege comportamentul consumatorilor, feedback-ul lor iar unele sunt necesare pentru analiza evolutiei unor parametri interni ai companiei. Deasemenea, in evaluarile angajatilor, se folosesc si o parte dintre informatiile obtinute (spre exemplu portofoliul de clienti)
Dacă ți-a plăcut acest articol şi lasa „like” si distribuie pe pagina ta.
Scris de Alexandra Giuffrida