Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, noutăți, perspective sau promoții.
Caută

Totul despre sex? Când și cum vorbim cu copiii pe această temă

Adolescența este perioada primei iubiri și perioada pasiunilor. Din păcate vârsta la care majoritatea adolescenților își încep viața sexuală este tot mai mică. Poate vă miră să auziți faptul că înca de la 12 ani tinerii ( ori putem spune mai degraba– copiii), abia inițiați în viață, aleg să facă acest pas.

Putem da vina pe tehnologie și accesul nelimitat la informație, pe religie sau pe faptul că sexul este foarte promovat și omniprezent în jurul nostru: reviste, reclame la televizor etc. , dar vina cea mai mare o are lipsa educației sexuale în familie sau în școli.

Bineînțeles, părinții își consideră copiii inocenți și amână discuția despre acest subiect tabu. Alteori, jenați de întrebările incomode ale copiilor preferă să răspundă vag, evitând transmiterea unei informații precise, folosind termeni înlocuitori sau fapte ireale, având impresia că altfel, ar putea încuraja copilul să facă sex. Nimic mai greșit! Copiii, și vorbesc acum despre cei de peste 8 ani, adună un cumul de informații, de la părinți, din anturaj, de pe internet, pe care nu mai știu cum să le folosească, care sunt corecte și care nu.

Vă povestesc două întâmplări:

Eram în practică la o școală renumită din oraș. La ora de engleză, profesoara le pune elevilor de clasa a III-a un CD cu povestea audio a broaștei țestoase și a iepurașului care se iau la întrecere. Pe final, broasca țestoasă gâfâia din cauza oboselii. Acel gâfâit, a provocat un val de râsete pe furiș și coate date colegului de bancă . Așadar, micuți fiind, gâdul le zburase la cu totul altceva.

A doua întâmplare este mai recentă. Pe parcursul unei întâlniri pe tema educației sexuale cu elevii claselor V-VIII și după ce doamna le-a oferit mai multe informații despre posibilitate apariției unei sarcini nedorite, o elevă a ridicat mâna și a întrebat: „ Adică eu puteam să rămân însărcinată de la 12 ani? Mie mi-a spus prietenul meu că bărbații au o săptămână pe lună în care nu sunt fertili”

Aceste două întâmplări demonstrează imaturitatea lor, dar și faptul că, deși au acces la informație și știu în mare despre ce e vorba, nu au habar ce implică sexul.

Cazurile nu sunt singulare și alte multe exemple aș putea da.

Aflați la perioada pubertății, copiii au nevoie de o sursă de informare sigură și de încredere. Au nevoie ca cineva să îi învețe diferența dintre a iubi și a fi îndrăgostit, despre valori și responsabilitate, despre aprecierea de sine și cum să nu se lase șantajați emoțiomal. Despre riscurile la care se supun, acestea fiind cele mai importante.

Anual, în lume, 16 milioane de fete cu vârste sub 18 ani rămân însărcinate. Fiți realiști și recunoașteți că generațiile se schimbă. Cu toții ne simțim jenați sau tindem să amânăm această discuție, dar fiți conștienți că totul este spre binele copilului și că acesta va afla oricum informațiile din altă sursă (de încredere sau nu).

Este mult mai benefic să explicați copilului exact ce are nevoie să știe, decât să-l privați de ieșirile cu prietenii ori sa-l amenințați că va fi dat afară din casă în cazul în care greșește. Fructul interzis este cel mai dorit, iar cu cele două metode, cele mai folosite printre părinți, nu veți rezolva nimic ci doar să distrugeți viața socială a adolescentului , să-i provocați frica și teama, să-l îndepărtați sau să-l împingeți să descopere exact ceea ce îi este interzis.

Dacă vei avea discuția principală cu copilul când el are între 8 și 12 ani, este în regulă, nu e prea târziu, cu condiția să nu îi vorbești de sus ca și cum este mic și nu știe nimic. Fii pregătit ca el să știe deja unele lucruri și să aibă deja unele întrebări pe care vrea să ți le pună.

Explică-i faptul că sexul este o manifestare a iubirii și nu a îndrăgostelii, că trupul său de copil nu este pregătit pentru o posibilă sarcină. Explică-i riscurile la care se supune din punct de vedere social și emoțional, dar și la bolile transmise pe cale sexuală.

Ai răbdare, ascultă-ți copilul și fii onest cu el!

Scris de Andreea Popa – Blog editor

Facebook
Twitter
Email
Alexandra Giuffrida
Alexandra Giuffrida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare